Stříbrný vítr
Fejetony a zamyšlení

Stříbrný vítr

V dnešní době vulgarismů, zkratek, emotikonů a rezignace na gramatické jevy v češtině jsem se rozhodla vrátit ke klasikům. Čtu staré romány a knihy, které jsem milovala jako studentka.

Ve stínu erbu.
Dobré knihy

Hana Marie Körnerová: Ve stínu erbu

Mé oblíbené jsou historické detektivky. Tato kniha je román, jenž se odehrává v 18. století a který má detektivní zápletku. Přivádí nás do časů Ludvíka XV. a markýzy de Pompadour a ukazuje těžký život tehdejší doby pohledem jedné mladé šlechtičny.

Hazel Prior: Volání tučňáků
Dobré knihy

Kniha od Hazela Priora: Volání tučňáků

Oceňovaná harfenistka Hazel Prior z Oxfordu je úspěšná také v psaní poezie a knih pro děti i dospělé. Její román Dáma a tučňáci, který vzbudil velký zájem, volně pokračuje v knize Volání tučňáků a opět se v ní setkáme s vitální Veronicou McCreedyovou a jejími milovanými tučňáky.

Radek Kedroň: Sněžím
Dobré knihy

Kniha od Radka Kedroně: Sněžím!

Ráda si občas přečtu knihy o soudobé politické scéně se stále neutuchající vírou v to, že pravda a láska zvítězí. Přestože už jsem na světě pár desítek let, stále věřím na slušnost, společenskou prestiž a na základní lidská pravidla.

Mirka Skočílková: Vesničanka
Dobré knihy

Kniha od Mirky Skočílkové: Vesničanka

Karin Chaloupkové je čtyřicet pět let. Je rozvedená, má tři děti, dvě z nich s přítelem, který její opečovávání a starost o rodinu bere jako samozřejmost, aniž by jí s čímkoliv pomohl. Děti jeho příklad rychle převzaly a matku mají spíš za služku, která spolehlivě uvaří, uklidí, zařídí a platí jim, kdykoli natáhnou ruku. Je prostě taková, raději poníženě vyhoví, než by působila „problém“.

Nikolaj Kelin: Paměti donského Kozáka a českého lékaře
Dobré knihy

Paměti donského Kozáka a českého lékaře

Historik Ing. Alexej Kelin přeložil unikátní memoáry svého otce, MUDr. Nikolaje Andrejeviče Kelina (1896–1970), lékaře a exilového kozáckého básníka, jenž se narodil do rodiny donských Kozáků v ruské vesnici Kletská ve Volgogradské oblasti. Osudem byl těžce zkoušený a po nebezpečných peripetiích se dostal do Československa, kde působil jako vyhlášený lékař, zejména v Želivě.

Vražedkyně, nebo oběť?
Knižní novinky

Vražedkyně, nebo oběť?

Opravdu ubodala své přátele?
Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost?
Anna Ogilvyová – jednoho dne ji nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž těl jejích dvou ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit.

Vidlák bůůk
Knižní novinky

Nela Kyselová: Vidlák bůůk

Nela Kyselová (nar. 1989), blogerka, farmářka a spisovatelka, pochází z Českých Budějovic. Pracovala externě jako redaktorka pelhřimovského Deníku, než se rozhodla naplno věnovat rodinné farmě u Pelhřimova, „autentickém venkovu na konci světa“, o němž vtipně píše na Vidlákblogu a ve své knize Vidlák bůůk.

Hory, mlha, láska a já
Knižní novinky

Tessa Randau: Hory, mlha, láska a já

Německou spisovatelku a poradkyni v oblasti zvládání stresu a vyhoření Tessu Randau (nar. 1976) jsme již představovali jako autorku knihy Les, čtyři otázky a já. Stejný úspěch slaví u čtenářů i další podobně zaměřená knížka Hory, mlha, láska a já, o setkání, které autorce znovu otevřelo srdce.

Susan Meissner: Ohnivé květy
Dobré knihy

Ohnivé květy

Americká spisovatelka a publicistka Susan Meissner (nar. 1961) napsala několik oceňovaných románů, mezi něž patří i strhující příběh o ztrátě lásky a jejím novém nalezení pod názvem Ohnivé květy (v originále A Fall of Marigolds).