3 dezerty ze sezónního ovoce, po kterých se budete olizovat až za ušima

3 dezerty ze sezónního ovoce
Foto: Freepik

Sezóna malého letního ovoce vždy profičí, až má člověk pocit, že z úrody jen lehce ochutnal. O to větší důvod letos zkusit pár rychlých letních dezertů, po kterých se jen zapráší.

Všechny následující dezerty splňují dvě základní podmínky: vyrobíte je bleskurychle a stejně rychle zmizí v břiše malých i velkých strávníků.

Ovocná bublanina s podmáslím

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky podmáslí
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 vajíčka
  • sezónní ovoce podle libosti podle libosti

Postup
 

  • Všechny suroviny smícháme v robotu nebo ručním šlehačem do hladké hmoty.
  • Přelijeme na vymazaný a vysypaný plech, uhladíme.
  • Vyskládáme ovoce (čím hustěji, tím bude koláč šťavnatější).
  • Navrchu můžeme posypat drobenkou (máslo smíchané s hrubou moukou a krystalovým cukrem), ale není to nutné.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Koláč s letními jablíčky

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

Na jablečnou náplň

  • 750 g letních jablek
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 75 ml rumu

Na těsto

  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 3 vejce velikosti L nebo 4 malá
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky

Postup
 

Nejprve si připravíme jablečnou náplň

  • Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kostičky nebo měsíčky.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo.
  • Přisypeme nakrájená jablka a chvíli opékáme.
  • Přidáme cukr, skořici a rum, promícháme, přiklopíme a odstavíme.

Ve vedlejší míse připravíme těsto

  • Všechny suroviny prošleháme tak, aby vznikla hladká hmota.
  • Do vymaštěného pekáčku nebo koláčové formy nejprve nasypeme polovinu jablek (šťávu, kterou pustila, vmícháme do těsta).
  • Zalijeme těstem.
  • Navrch vyskládáme zbylá jablka.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Rybízová dřeň

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 kg zralého rybízu (může být i mix červeného a černého)
  • moučkový cukr podle chuti a sladkosti ovoce

Postup
 

  • Rybíz rozmixujeme v kvalitním mixéru (lepší je použít klasický, neruční, protože velký je výkonnější a snáz si poradí s jadérky).
  • Postupně přidáváme moučkový cukr a ochutnáváme.
  • Naporcujeme po jednotlivých porcích do malých krabiček a dáme zamrazit.

Poznámky

Neexistuje rychlejší dezert, tenhle si navíc můžete schovat na zimu.
Sladké pečení.

30. 1. 2021

Myšlenka dne Muži nesplňují naše očekávání. Skutečné potěšení bez následného zklamání přinášejí pouze dezerty. -…

Zdroj: redakce – Petra Matějková, Foodlover, Kucharkazesvatojanu

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*