Domácí drinky pro zimní pohodu

Domácí drinky pro zimní pohodu
Foto: Freepik

Absence slunečních paprsků, chladno a nálada pod psa. Také máte chuť zalézt pod deku s něčím hřejivým v ruce? Zkuste občas vyměnit teplý čaj za teplý domácí drink, občas s kapkou alkoholu a hned vám pošmourné měsíce v roce utečou radostněji.

Nealkoholický punč

V hrnci uvařte černý čaj z půl litru vody, nechte louhovat asi 3 minuty, pak sáček s čajem vyndejte. Přilijte 400 ml jablečného džusu nebo moštu, 2 celé skořice, lžíci cukru, 3 celé badyány a 4 celé hřebíčky. Vařte společně asi 10 minut, aby se vůně z koření uvolnila. Pak sceďte a servírujte ve sklenicích z varného skla ozdobených plátky pomeranče.

Glögg

České svařené víno už jste asi pili nesčetněkrát, ale ochutnali jste někdy jeho švédskou alternativu?

Do většího hrnce nalejte lahev červeného vína (takového, na kterém byste si pochutnali i bez vaření a dochucování), přidejte 6 celých hřebíčků, 1 skořici, kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky, 1 celý anýz, pomerančovou kůru z půlky chemicky neošetřeného pomeranče (ideální je v celku nebo na kousky, nejlépe ji z celého pomeranče odstraníte škrabkou na brambory). Vše nechte alespoň 24 hodin marinovat při pokojové teplotě.

Druhý den přidejte 50 ml koňaku a půl hrnku cukru (množství upravte podle své chuti) a na sporáku zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor! Směs nesmí vařit, aby se neodpařily vonné látky.

Pak přeceďte přes husté sítko a podávejte spolu s nasekanými mandlemi.

Ranní káva

Ranní káva

Každý z nás má své malé ranní rituály, které mu pomáhají začít den. Já, stejně…

Vaječný koňak

Předvánoční klasika, která bude určitě z vašich rukou chutnat o moc lépe než kupovaná. Výroba vaječného koňaku není nijak náročná a jsme si téměř jisti, že jedna várka téhle dobroty vám stačit nebude.

Do hrnce dejte 1 sladké kondenzované mléko, 200 ml plnotučného mléka, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky a semínka z celého vanilkového lusku. Vše za stálého míchání nechte ve vodní lázni zhoustnout. Jakmile se tak stane, odstavte ze sporáku, přidejte 250 ml rumu (raději než obyčejný tuzemák, použijte kvalitní rum) a naopak ve studené vodní lázni nechte za stálého míchání vychladnout.

Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*