Jako již tradičně každou sobotu jsme si pro vás i tentokrát připravili tip na skvělý recept. Dnes se dozvíte, jak si doma vyrobit vynikající domácí likér, velmi podobný proslulému Bailey’s.
Příprava tohoto likéru je vyloženě jednoduchá a není na ní co pokazit. Spíše naopak – pokud při přípravě použijete kvalitní kávu, bude likér ještě lepší. Já jej vyrábím doma pravidelně na Vánoce, ale protože ho miluje celá rodina, často jej připravím i mimo zvláštní příležitosti. Tentokrát jsem do něj přidala kvalitní piemontskou kávu s čokoládovými tóny, kterou jsem objevila v e-shopu prokafe.cz – a celá rodina si libovala, že má v ústech jako v pokojíčku.
Domácí čokoládové bailey’s
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 395 ml salka (slazené kondenzované mléko) 1 konzerva
- 250 ml smetany
- 150 ml whisky (např. Grants) lze nahradit rumem
- 100 g čokolády nejlépe dobré mléčné
- ½ lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 1 ristretto nebo v 1 lžíci vody rozmíchané 1,5 lžičky rozpustné kávy
Postup
- Rozpusťte čokoládu a udělejte kávu, kterou nechte vychladnout.
- Ingredience smíchejte a v mixéru mixujte cca 2 minuty.
- Dejte do čisté lahve a nechejte do druhého dne uležet v lednici.
Poznámky
Tipy redakce
- Likér uchovávejte v lednici. Jeho trvanlivost je až 2 měsíce.
- Popíjet můžete chlazené nebo se dvěma kostkami ledu. Když přidáte trošku likéru do kávy, bude její chuť naprosto famózní.
- Pokud máte rádi karamelovou příchuť, můžete použít karamelové salko.
Foto: Justýna Malásková
Zdroj: redakce – Justýna Malásková (autorské dílo)