Tvarohové těsto je vždy zdravější – obsahuje více bílkovin. Bílkoviny potřebujeme nejen my senioři, ale hlavně děti ke svému vývoji a růstu. Dáme-li do těsta nízkotučný tvaroh (obchodně „odtučněný“), místo másla kvalitní rostlinný olej a místo žloutků trochu sójové mouky plnotučné hladké, dostaneme úžasné těsto v podstatě bez cholesterolu.
Přední odbornice na zdravou výživu Pavla Momčilová využívá ve své práci svých více než třicetiletých zkušeností. Podle jejích receptů si upečete a uvaříte snadno, zdravě a v pohodě a nejen koblížky, ale i jiná jídla Vás překvapí úžasnou chutí, strukturou a lákavým vzhledem. Heboučké tvarohové koblížky ocení hlavně děti.
Bez cholesterolu můžeme v klidu připravit i klasické koblihy. Vtip je v tom, že místo žloutků dáme sójovou mouku plnotučnou, rozmíchanou v troše vody, a kvalitní rostlinný olej.
Připravila jsem pro vás dva z mých TOP receptů, ten druhý – to je česká klasika, ale bez cholesterolu.
Heboučké koblížky z tvarohového těsta
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 250 g nízkotučného měkkého tvarohu
- 350 g pšeničné nebo špaldové mouky celozrnné nebo bílé polohrubé
- 100 g pšeničné krupice hrubé
- 50 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, nahradí sójovou mouku 2 žloutky)
- 40 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 42 g čerstvého droždí
- 50 g přírodního cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ lžičky strouhané citrónové kůry BIO
- 1 lžička rumu nemusí být
- ½ lžičky soli
- voda nebo rostlinné "mléko" podle hustoty tvarohu
- hladká mouka na vál
- olej na smažení
- rybízový džem na plnění
Postup
Příprava těsta
- Droždí rozmícháme ve 2 lžících vody, přidáme cukr a 1 lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
- V míse rozšleháme sójovou mouku se 2 lžícemi vody (nahradíme tak žloutky). Přidáme olej, sůl, vanilkový cukr, popř. rum, citrónovou kůru a prolisovaný měkký tvaroh a vše dohladka prošleháme. Tvaroh je opravdu dobré protlačit přes plastové síto, aby v těstu nezůstaly hrudky.
- K tvarohové směsi zvolna přidáme vzešlý kvásek spolu s vodou nebo rostlinným "mlékem" a prosátou mouku smíchanou s krupicí. Vypracujeme pěkně pružné těsto.
- Těsto urovnáme v míse a necháme kynout, během kynutí s ním nehýbáme.Teprve když těsto v míse zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.
Smažení tvarohových koblížků
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1 cm a z něj vypichujeme menší kolečka, která necháme krátce na válu vykynout.
- Kolečka opatrně vhazujeme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran do růžova. Ohlídáme si, abychom olej příliš nezahřívali. Koblížky by měly být zlatavé, nikoliv do hněda. Oleje musí být v pánvi vždy dostatek!
- Hotové koblížky klademe na savý ubrousek, aby se část tuku odstranila.
- Prochladlé koblížky naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každý koblížek jemně nařízneme špičkou nože a džem vpravíme zdobičkou dovnitř. Jindy můžeme dát džem na koblížky shora a přizdobit rozšlehaným tvarohem.
Poznámky
Moje tipy a rady: Na tradiční koblihy používám několik netradičních surovin. Zlepší chuť, vzhled a strukturu koblihů a přitom přidají na výživových hodnotách. Kukuřičná mouka dodá vláčnost a barvu, sójová mouka dá lecitin místo žloutků, celaskon (vitamin C – kyselina askorbová) je profesionály používané „zlepšovadlo“ kynutí – těsto pěkně vykyne a „drží“, navíc je zdravý.
Tradiční masopustní koblihy bez cholesterolu
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 450 g pšeničné mouky polohrubé
- 100 g kukuřičné mouky hladké
- 150 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, dá jen 100 g sójové mouky a 2 žloutky)
- 42 g čerstvého droždí
- 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 40 g cukru
- 1 tableta celaskonu
- asi 350 ml vody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička strouhané citrónové kůry BIO
- 3 lžíce rumu
- 1 sáček vanilkového cukru
- hladká mouka na vál
- olej na smažení
- meruňkový džem
- cukr na posypání
Postup
Příprava těsta
- Droždí rozmícháme v troše vody s 1 lžící cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.
- V míse rozšleháme olej s cukrem, vanilkovým cukrem a sójovou moukou, postupně přidáme asi polovinu vody a směs necháme asi 5 minut stát. Pak přidáme vzešlý kvásek, sůl, rozdrcený celaskon, rum, citrónovou kůru a spolu se zbylou vodou zvolna zapracováváme prosáté obilné mouky. Vody dáme tolik, abychom dostali vláčné pružnější těsto.
- Těsto urovnáme v míse, posypeme hladkou moukou a necháme přikryté zvolna vykynout.
- Když zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.
Zpracování těsta a smažení
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1,5 cm a z něj vypichujeme větší kolečka. Na pomoučeném válu necháme kolečka pod utěrkou vykynout.
- Koblihy smažíme z obou stran do růžova v mírně zahřátém oleji, třeba i ve fritovacím hrnci. Hotové koblihy necháme dobře okapat a pak je necháme na savém ubrousku prochladnout.
- Prochladlé koblihy naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každou koblihu jemně nařízneme špičkou nože a zdobičkou vpravíme dovnitř džem.
- Z koblihového těsta můžeme pro změnu usmažit i starodávné "boží milosti" viz obrázek. Rozválené těsto vroubkovým kolečkem nařežeme na obdélníčky. Každý obdélník těsta kolečkem nařízneme na několik "zubů" a tvar osmažíme na oleji."Boží milosti" sypeme skořicovým cukrem, chutnají výborně.
Poznámky
Uvedené recepty a 67 dalších skvělých receptů na domácí kynuté lahůdky najdete v mojí knížce DOMÁCÍ KYNUTÉ PEČIVO a také v knize ŠPALDA A JEČMEN VE ZDRAVÉ KUCHYNI.
Foto: Pavla Momčilová
Zdroj: Pavla Momčilová (autorské dílo), www.medicapublishing.cz
Buďte první kdo přidá komentář