Okurky, to není jen klasický okurkový salát s octovou zálivkou nebo nakladačky podle rodinného receptu. Tahle nenápadná zelenina v sobě ukrývá netušené možnosti využití.
Okurková limonáda
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 salátová okurka
- cukr podle chuti (není nutné)
- šťáva z jedné limety
- špetka soli
- ½ litru vody a láhev minerálky nebo sodovky
Postup
- Okurku oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Spolu s cukrem, limetovou šťávou, špetkou soli a ½ litrem vody ji rozmixujte na hladkou kaši.
- Nechte hodinu odstát.
- Přeceďte přes jemné sítko do džbánu.
- Dolijte minerálkou nebo sodovkou, pokud nemáte rádi bublinky, vystačíte si i s obyčejnou vodou.
- Nechte pořádně vychladit a podávejte.
Osvěžující nápoj, na léto ideální, ale podle mnohých také elixír zdraví. Jestli jste kombuchu doteď…
Tzatziki
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 500 g hustého řeckého jogurtu
- 1 salátová okurka
- 1 lžíce čerstvého kopru
- 2 prolisované stroužky česneku
- špetka pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl
Postup
- Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Osolte a nechte v cedníku alespoň půl hodiny vykapat.
- Následně okurky ještě vymačkejte a v misce smíchejte s ostatními surovinami.
- Podle chuti dosolte nebo okyselte a podávejte.
Vídeňská fotografka Lisa-Maria Trauerová vyniká nejen ve svém oboru, ale také jako nadšená propagátorka vyvýšených…
Americké okurky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Na okurky:
- 2,5 kg přerostlých okurek nakladaček (využít ale můžete i salátové okurky nebo cukety)
- 5 větších cibulí
- 3 polévkové lžíce soli
- 2 lžíce nasekaného kopru
Na lák:
- 600 ml octa
- 300 ml cukru krupice
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička curry
- 1 lžička mletého pepře
Postup
- Okurky vydrhněte a v robotu nastrouhejte na plátky, stejně tak cibuli.
- Ve větším cedníku promíchejte se solí a nechte 2 hodiny vykapávat.
- Mezitím svařte všechny suroviny na lák a nechte vychladnout.
- Do vychladlého láku přidejte nasekaný kopr, vykapané okurky a pořádně promíchejte.
- Plňte do vyvařených suchých sklenic, zbylý lák rozlejte do sklenic tak, aby byly okurky potopené.
- Pevně uzavřete a sterilujte 20 minut.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, albert.cz, inkitchenopen.blogspot.com
Buďte první kdo přidá komentář