Věděli jste, že se na světě ročně vyhodí až 1,3 miliardy tun potravin? Číslo vypadá dost děsivě, i když ho přepočítáme na poměry: v tom případě jde téměř o třetinu produkce.
S tím, jak roste počet obyvatel modré planety, má stále větší smysl přemýšlet nad zužitkováním toho, co by mohlo mít potenciál skončit u vás doma v koši nebo na kompostu. Zásoby jídla totiž nejsou neomezené a každá snaha se počítá. Navíc třeba zjistíte, že jste díky snaze zachránit jídlo objevili praktický způsob, jak mít dobroty stále po ruce.
Fermentujte
Už pěknou řádku let se mluví o tom, jak je kvašená zelenina přínosná pro náš střevní mikrobiom, a tím pádem pro imunitu. Možná si ještě vzpomenete, jak vaše babičky doma šlapaly zelí, aby měly na zimu alespoň nějaké vitamíny. Dnes se kvašené zelí prodává na farmářských trzích za velké peníze a trend kvašené zeleniny je tu.
A skvělá zpráva je, že zkvasit můžete v podstatě jakoukoliv zeleninu, snad jen kromě měkkých salátů a rajčat (i když možná i ta by stála za pokus). Zeleninu stačí omýt, nakrájet na kousky podle libosti, namačkat do sklenice a zalít solným roztokem, připraveným z litru převařené vody a 20 g soli (zeleninu zalévejte chladným nálevem). Důležité je, aby zelenina nevyplavala na povrch, pak by plesnivěla, takže ji ve sklenici zatižte k tomu určeným těžítkem. Obsah uzavřete tak, aby mohl odcházet vzduch při první fázi bouřlivého kvašení. Ta trvá pár dní a je při ní běžné, že obsah ze sklenice trochu vyteče. Jakmile tato fáze přejde, můžete sklenici uzavřít, schovat do lednice a postupně ujídat.
Z přebytků sezónního ovoce vyrobte zmrzlinu
I když se nám výrobci „zmrzlinovačů“ snaží vnutit myšlenku, že bez drahého stroje nedokážeme doma vyrobit dobrou zmrzlinu, není to tak úplně pravda. Dobře, možná nebude tak našlehaná a jemná, ale to u té domácí nevadí.
Jakékoliv domácí ovoce rozmixujte, přidejte trochu moučkového cukru podle chuti a sladkosti ovoce, smetanu, zakysanou smetanu nebo jogurt (vyberte si jen jedno a použijte množství podle chuti), naporcujte do formiček na zmrzlinu a dejte do mrazáku.
Když formičky nemáte, můžete klidně využít i tvořítka na led a do každého zapíchnout špejli, takže vzniknou mini nanuky. Nebo se nebojte krém naporcovat do malých plastových krabiček a zmrzlinu si pak dáte po lžičkách.
Bylinky zamrazte nebo usušte
Čerstvé kupované bylinky v květináči mají jeden nešvar – jsou rychlené a určené k okamžité spotřebě, takže doma na parapetu určitě neporostou. Část, která vám zbyde po vaření, proto ostříhejte, nakrájejte nadrobno a uskladněte.
Možností je několik:
- Jestli víte, že bylinky spotřebujete během krátké doby, jednoduše je schovejte do sáčku a do mrazáku. Při dlouhodobějším skladování je potřeba zastříknout je alespoň trochu vodou, která bude bránit vysušování obsahu.
- Bylinky určené do omáček na těstoviny (např. bazalku) můžete rozdělit do tvořítek na led a zalít olivovým olejem. Při vaření jen vyndáte jednu kostičku a máte rovnou naporcovaný i olej.
- Bylinky s nižším obsahem vody, jako je třeba tymián, rozmarýn nebo majoránka, můžete usušit. Stačí je i s natí rozprostřít na plech nebo jinou prostornější podložku a nechat pár dní na vzduchu uschnout.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, avcr.cz
Buďte první kdo přidá komentář