Uznávaná nutriční terapeutka Růžena Milatová spolu s odborným lékařem Kliniky nefrologie v IKEM MUDr. Markem Novotným napsala dietní kuchařku pro pacienty s onemocněním ledvin i jejich blízké. Nabízí v ní vítanou inspiraci se sto devíti snadnými recepty na pestrá, chutná a lehce stravitelná jídla.
V úvodu knihy MUDr. Marek Novotný vysvětluje důležitou funkci ledvin při odstraňování zplodin látkové přeměny z těla a uvádí příčiny onemocnění, jímž trpí v České republice každý desátý člověk. Varovné příznaky nemoci bývají bohužel často přehlíženy nebo je jim připisován jiný význam, a dlouhodobě snížená funkce ledvin se pak mění v chronickou nedostatečnost, jež může vyústit v celkové selhání, vyžadující dialýzu nebo transplantaci.
Čtenáři se dostávají přínosné informace a rady, čemu se má ve stravě vyhnout a jaké potravinové složky naopak posílit. Seznámí se s dietním režimem a přesným dodržováním lékařem stanoveného množství bílkovin a energie. Velice užitečné jsou seznamy vybraných potravin s údaji o množství některých minerálů, které je třeba mít při onemocnění ledvin pod kontrolou.
Dietu jako součást léčby předepisuje odborný lékař za součinnosti specializované dietní sestry každému pacientovi individuálně, aby mu co nejlépe vyhovovala jako účinná součást celkové léčby.
Tato kuchařka nabízí přes stovku receptů na přípravu jednoduchých a vyvážených jídel, určených pro dvě porce. U každého je kromě ingrediencí a popisu uvedeno množství draslíku, sodíku, fosforu, rovněž tuků, sacharidů a bílkovin. Pro snadnější odměřování potravin poslouží přehledná tabulka převodu gramů na lžíce. Jsou zde oblíbené receptury polévek, bezmasých i masitých pokrmů včetně omáček, příloh, salátů, pomazánek, nechybí ani moučníky a sladká jídla. Jejich barevné fotografie zároveň dokazují, že i dietní pokrm může být připraven lákavě a velice chutně.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz
Buďte první kdo přidá komentář