Roman Vaněk, Jana Vaňková: Velká kuchařka Čech a Moravy

Roman Vaněk, Jana Vaňková: Velká kuchařka Čech a Moravy
Foto: Freepik

Autory velkolepé moderní kuchařské bible, bestselleru mezi kuchařkami, jsou odborný gastronomický poradce Roman Vaněk (nar. 1969) z Pražského kulinářského institutu a jeho manželka Jana. Výjimečná publikace nabízí přes čtyři sta receptů a je skvělou inspirací k přípravě nejoblíbenějších tradičních i moderních jídel z Čech a Moravy.

Roman Vaněk, Jana Vaňková: Velká kuchařka Čech a Moravy
Foto: se svolením nakladatelství Prakul Production, s. r. o.

Úvodní kapitola zve na procházku naší krajinou, zachycenou na nádherných barevných fotografiích se záměrem ukázat i její produkty využívané v kulinárním umění, ať jde o plody zeleniny, ovoce, vinné révy, o pěstování obilí či chov hospodářských zvířat a ryb.

Hlavní, nejobsáhlejší část je věnovaná konkrétním ukázkám správného postupu u vaření masitých, bezmasých nebo sladkých pokrmů, díky nimž i začátečník snadno zvládne recepty popsané od základů krokem za krokem včetně osvědčených rad, jak jídlo vylepšit. Hotová jídla a někdy i postup přípravy zachycuje řada barevných fotografií.

Ve dvaceti třech tematických kapitolách se představí úctyhodný počet 431 receptů, představujících souhrn většiny těch, jež Roman Vaněk dosud vydal v jednotlivých kuchařkách. Jsou zastoupeny od nejjednodušších – například úpravy vajec – přes polévky včetně návodů na jejich vložky, zeleninová a ovocná jídla, houbové recepty, po různě složité, chuťově vyvážené i pikantní masité pokrmy dušené, vařené, pečené i smažené, jídla z ryb a uzenin.

Své místo zde má bohatý výběr sladkých pokrmů a pečiva ve sladké i slané podobě, nejrůznější pomazánky i obvyklé přílohy, ať už ve formě knedlíků, noků, kroket, placek, brambor, rýže, nudlí, zelí, špenátu nebo zeleninových pyré. Všechny uveřejněné recepty lze rychle vyhledat jak v přehledném obsahu, tak v abecedním rejstříku.

Radek Pálka: Šumavská kuchařka

Krásy Šumavy na talíři

Špičkový a cenami ověnčený šéfkuchař Radek Pálka se tentokrát zaměřuje na gastronomické speciality Šumavy pro…

Jedinečná publikace o rozměrech 220 x 275 mm ve velkorysé grafické úpravě obsahuje více než čtyři sta nejoblíbenějších receptů a 762 fotografií, jež jsou dílem Pavla Bílka, Tomáše Nováka a Michala Šetky. Může být hodnotným dárkem pro začátečníky, kteří se podle ní naučí vařit, a jako výborná inspirace zpestření vlastní skladby osvědčených receptů potěší i pokročilé. Tento klenot mezi kuchařkami by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), prakul.cz

Další články z této rubriky

Tak trochu šílení

Tak trochu šílení

Máte chuť na něco tak trochu šíleného? Podle autorova mínění název vystihuje řadu postav knihy.
Činy mrtvých

Činy mrtvých

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme.
Nelži mi

Nelži mi

Nemám ráda svět sociálních sítí. Sama jsem zastánkyně jednání z očí do očí. Miluji kafíčka s kamarádkou tisíckrát víc než…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*