Zkuste to doma sami – Veganská kuchařka

Zkuste to doma sami – Veganská kuchařka
Foto: Pixabay

123 veganských alternativ: zdravěji a udržitelněji bez průmyslově zpracovaných výrobků

Nakladatelství Kazda vydává v edici „Zkuste to doma sami“ praktické a oblíbené knihy, jak snadno a efektivně zvládnout domácnost, zahradu i chutná jídla podle zdravých receptů.

Zkuste to doma sami – Veganská kuchařka
Foto: se svolením nakladatelství Kazda

Kuchařek inspirujících ke zdravému stravování vychází bezpočet, tato je však otevřená i těm, kteří na veganství neaspirují a nehodlají měnit nic na svém jídelníčku, kde nechybí maso, majolka, sýr nebo grilované klobásky. Nejen je možná překvapí, jak levně, bez škodlivých příměsí a snadno se dají takové pochoutky vyrobit doma. Jejich receptury určitě osloví také čtenáře, kteří najdou chuť vyzkoušet si, jak vlastně chutná veganská kuchyně. Určitě nebudou zklamáni a mnohé recepty zařadí ke svým oblíbeným jídlům.

Přitažlivě napsaná a uspořádaná kuchařka radí, jak chutně a kvalitně nahradit živočišné suroviny – maso, mléčné výrobky nebo vejce -, a to i když vynecháte sóju, která vám nedělá dobře nebo nechutná. Inspirací jsou alternativní možnosti, jak si i bez sóji pochutnat například na jogurtu či mozarelle z jader kešú nebo jak si vyrobit fetu z mandlí anebo čokoládovou pěnu z aquafaby. Mléčné výrobky jako smetanu, máslo, camembert, panna cottu, parmazán nebo čerstvý sýr lze dobře nahradit alternativními rostlinnými variantami.

Než se pustíte do lákavých receptů, dozvíte se, co by nemělo chybět ve vaší spíži kromě luštěnin, obilovin (celozrnných), ořechů, semen, sušeného ovoce, oleje a tuků, lahůdkového droždí a jogurtových kultur. Naučíte se používat náhradní másla, která si snadno připravíte, stejně jako domácí tofu, jehož výroba vám zabere jen pár minut. Budou vás také bavit další recepty chutných a vydatných jídel i výroba několika druhů rostlinného mléka i jogurtů, stejně jako šlehačky z kokosového mléka nebo tvarohu, mascarpone, crème fraîche z kešú s citronem anebo veganského taveného sýru, parmazánu ze strouhanky či mandlí i dalších delikátních dobrot včetně výborné kořenící směsi umami.

Mezi sto dvaceti třemi recepty si každý vybere ty své, které si oblíbí. Může mezi nimi být métský salám z rýžových vaflí, raw oříškovo-kakaový krém, vynikající lasagne, dýňový koláč nebo placičky, karbanátky z tofu, burger se seitanovými karbanátky, květáková křidélka, různé druhy dortů, turecká pizza, sýrové tyčinky, kešú zmrzlina a mnoho dalších.

Nápadité polévky, omáčky, předkrmy, hlavní chody i lahodné moučníky překvapí originalitou i chutí. U každého receptu jsou připojeny názorné barevné fotografie hotového pokrmu a u některých rovněž postup přípravy.

Výborná veganská kuchařka, vytištěná na ekologickém recyklovaném papíře, vychází v překladu Lenky Pučalíkové.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), kazda.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*