Objevený deník židovské dívky: Jak dvě jednoduchá slova mohou změnit celý život

odvaha_markety_lukaskove_knihobaze
foto: Unsplash

Jak by váš život vypadal, kdybyste řekli „ano“ nebo „ne“? Dívka Ady přežila holocaust, následovalo těžké rozhodnutí.

Nová kniha posílá svoji hrdinku Adu v zásadním okamžiku jejího života dvěma odlišnými směry. Dívka si může zachovat morální kredit, nebo vykročit cestou snazší, ale ne právě morální?

Odvaha Markéty Lukáškové
Foto: se souhlasem nakladatelství Motto

Román se odehrává na historickém pozadí 50. let v Praze, v období politických represí a stalinistických čistek.  

Kniha popisuje, jak se žilo lidem v době, kdy o sobě nikdo nerozhodoval sám, ale rozhodovala o nich strana, ať už vědomě, či nevědomě. Ukazuje, jak snadné bylo dostat se na křižovatku, kde bylo třeba volit směr – jednodušší život, možnost vrátit se na školu, ze které vás pro původ vyhodili, zajistit si pořádné bydlení a pro matku zdravotní péči, nebo vykročit opačným směrem, kde hrozilo vězení a krušná budoucnost. Je to ukázka toho, že ne každý, kdo se zapletl s režimem, musel být nutně špatný člověk, jen nechtěl špatně žít.

Markéta Lukášková zápletkou nutí člověka přemýšlet nad tím, že ne všechno, co je snazší, je lepší. A že někdy se vyplatí vydat se složitější cestou, protože ta může člověka udělat šťastnějším.

S hlavní hrdinkou Adou autorka čtenáře seznamuje přibližně v první třetině knihy, na konci této části je položena zásadní otázka a děj se následně odvíjí ve dvou paralelách. V jedné z ní řekne ano, ve druhé odmítne a její život je diametrálně jiný. 

Sama Markéta Lukášková k tomu říká: „Často se mi stává, že se zamyslím nad tím, který moment v mém životě mě poslal tím směrem, tou cestou, na které jsem teď. A co by se stalo, kdybych se tehdy rozhodla jinak. Občas to vídám ve filmech, chtěla jsem si to zkusit v knize. A taky ukázat čtenářům, jakou reálnou moc nad svým osudem měl člověk v 50.letech. Jestli jeho rozhodnutí vlastně mělo nějakou sílu.“

Příběh Odvahy je zajímavý a je originální postavit knihu na dvou alternativních koncích. Po přečtení vám ale dojde, že jsou tady další, skryté vrstvy. Například to, že člověk má v životě tendence uchylovat se ke snadnějším rozhodnutím, jenže ne vždy to znamená, že se bude mít lépe. Kniha se dotýká každodennosti našich rozhodnutí, jak ovlivňují naše životy, podněcuje člověka k tomu, aby se nebál mít odvahu udělat věc, která není úplně snadná, ale ve výsledku ho udělá možná šťastnějším.

Kniha se odehrává v 50. letech minulého století. Historizující téma je velice oblíbené, zpracování v tomto případě je jednoduché, nenutí čtenáře znát příliš mnoho dobových reálií, a přesto se orientuje.

Jana Poncarová: Cyklistka

Jana Poncarová: Cyklistka

Populární spisovatelku motivoval k napsání románu o obdivuhodném životě baronky Blanky Marie Battaglia (1911-2005) niterný…

Zdroj: Martina Vydrová – autorský text, albatrosmedia.cz

Další články z této rubriky

Podivuhodné chvíle se Sluneční písní

Podivuhodné chvíle se Sluneční písní

Co víte o nejznámějším chvalozpěvu sv. Františka? Znáte tohle slavné dílo duchovní literatury? Přinášíme recenzi výjimečné knihy RNDr. Miloslava Nevrlého.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*