Temný případ z Bohinjského jezera: Je zapletana farmaceutická firma a přísně střežený objev

Tadej_Golob_jezero_kniha_knihobaze
Foto: Leonardo.ai

Slovinský horolezec a spisovatel Tadej Golob (nar. 1967) napsal několik významných biografií a oceňovaných románů. Velkému zájmu se těší jeho temné kriminální Jezero, nominované na Slovinský román roku, na něž navazují další detektivky s úspěšným vyšetřovatelem Tarasem Birsou.

Jezero
Foto: se svolením nakladatelství Jota

Patříte-li mezi vyznavače úsporného líčení a rychlého spádu děje, zkuste tentokrát přijmout určitou rozvleklost, místy jakoby záměrně zpomalující akčnost vyšetřování. Brzy zjistíte, že vás spletitý příběh začíná pohlcovat.

Začíná nálezem mrtvého těla v zamrzající řece, které objeví dívka na procházce se psem. Vyšetřování je svěřeno vyššímu kriminálnímu inspektorovi Tarasu Birsovi z policejního oddělení v Lublani.

Ujme se ho se svéráznými spolupracovníky a novou mladou kolegyní Tinou Lancovou. Mrtvou dívku nikdo z místních nezná a pátrání po totožnosti ztěžují i další nevyjasněné okolnosti. Není čeho se chytit. “Nikdo nikoho nepohřešuje, nikdo nic neviděl, neslyšel, ani v době vraždy nebyl nikdo poblíž.“

Pozvolna, jako se zvedá opar nad hladinu Bohinjského jezera, se začínají rýsovat první stopy k odhalení vraha, i když zatím většina výslechů a pátrání nikam nevede. Zato se v jezeře najde další tělo mrtvého. Souvisí spolu oba případy? Je do nich zapletena farmaceutická firma a přísně střežený objev, kvůli němuž byl nejspíš během šetření zavražděn děkan biotechnické fakulty?

Taras Birsa se svým týmem po vrahovi usilovně pátrá a skládá do výsledné mozaiky případu jeden střípek indicií k druhému. Ne vždy se přitom setká s pochopením nadřízených, kteří ho sice nutí k rychlejšímu postupu, zároveň ale trvají na upřednostnění veřejného zájmu a respektování policejní hierarchie.

Barbora Bernátová: Špína

Barbora Bernátová: Špína

Krimi ze Slovenska od talentované autorky Barbory Bernátové se tentokrát točí kolem pátrání po pachateli…

Výborný kriminální román vzbudil nadšené ohlasy nejen na domácí slovinské půdě. Je prvním v zatím šestidílné sérii, a tak se můžeme brzy těšit na jeho další díly. Autor napínavé detektivky se inspiroval severským krimi, svého inspektora ale pojal jako spořádaného otce rodiny s alergií na alkohol. Říká o něm, a to ani ne moc žertem: „Taras Birsa je složen z vlastností mých a z vlastností filmového Clinta Eastwooda.“

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jota.cz

Další články z této rubriky

Tajný život stromů

Tajný život stromů

Víte, že se stromy mají inteligenci? A vypadá to, že větší, než je ta naše. Dokážou se specifickým způsobem domlouvat,…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*