Krásná ale prudce jedovatá: Dávejte na ni pozor na túrách a procházkách

jedovata_kvetina_krkonose
Foto: Leonardo.ai

Jasně modrá květina, kterou mnozí v létě obdivují v Krkonoších, má ve skutečnosti temnou stránku. Lupina mnoholistá, původem ze Severní Ameriky, se šíří vysokými stonky a ohrožuje místní flóru i faunu. Její jedovatý alkaloid, lupinidin, může poškozovat nervový systém, játra, srdce a ledviny.

Zákeřná invazivní rostlina

Čeští ochranáři se potýkají s obtížným úkolem – eliminovat lupinu mnoholistou, známou také jako vlčí bob, z krkonošských luk. Tato rostlina se v Evropě rychle rozšířila a její vysoké, až devadesát centimetrů dorůstající stonky, jsou nepřehlédnutelné. Bohužel, tyto atraktivní květy ničí původní ekosystémy a činí horské louky nepoužitelné pro zemědělství. Dokonce i malé množství lupiny může být smrtelné pro hospodářská zvířata, jako jsou ovce.

„Lupina je na seznamu invazních druhů s vážnými dopady na ekosystémy v České republice. Zatímco laici si užívají její krásy, odborníci hledají způsob, jak nad ní vyhrát,“ říká Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Zapojení veřejnosti

Správa KRNAP letos zahajuje speciální program na boj proti lupině a dalším invazivním rostlinám. První dva roky se ochranáři zaměří na východní část Krkonoš, kde budou detailně mapovat výskyt lupiny a plánovat její odstranění.

„Spolupráce s majiteli horských pozemků je klíčová,“ vysvětluje Drahný. Nejefektivnějším způsobem, jak udržet lupinu pod kontrolou, je sekání luk před vytvořením semen. „Bohužel, někteří majitelé horských chat lupinu nechávají růst, protože jim připadá krásná, což vede k jejímu dalšímu šíření,“ dodává Drahný.

Opatření proti lupině

„Chceme dostat lupinu pryč hlavně z nejcennějších lokalit národního parku,“ říká botanik Josef Harčarik ze Správy KRNAP. „Pokud nezabráníme dalšímu šíření lupiny, horské louky budou brzy zcela ovládnuté touto invazivní rostlinou,“ varuje náměstek ředitele Správy KRNAP Jan Kašpar.

Boj s lupinou je dlouhodobý a náročný úkol. Spolupráce veřejnosti a ochranářů je klíčová k ochraně cenných ekosystémů v našich horách.

Zdroj: Justýna Malásková, https://cs.wikipedia.org/wiki/Lupina_mnoholist%C3%A1, https://www.krnap.cz/, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/327, https://www.novinky.cz/clanek/krkonose-zmodraly-invazivni-lupinou-40291624, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/lupina-vlci-bob-krkonose-invazni-rostlina_2008080900

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*