Neobvyklá supercela překvapila Česko: Připravte se na další – předpověď na další dny

supercela_knihobaze
Foto: Leonardo.ai

Silné bouřky sužují Česko a podle meteorologů to není konec. Jak se ochránit před dalšími extrémy.

Bouřky, které už několikrát během letošních prázdnin zasáhly Česko, by se mohly opakovat častěji. S rostoucími teplotami se dá očekávat jejich větší intenzita, říká meteorolog Pavel Šimandl.

Prvním letošním varováním byla supercela, která překonala neobvyklou vzdálenost. Poté následovaly další silné bouřky, které v pátek a v noci způsobily škody napříč republikou. Hasiči museli zasahovat u více než 1200 případů.

Klimatické změny a extrémní počasí

Česko zažívá toto léto opakované extrémy počasí. Se změnou klimatu se takové výkyvy mohou stávat častějšími. Meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického úřadu v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že silné bouřky mohou být stále běžnější.

Včerejší bouřky a jejich dopady

Bouřky, které včera zasáhly naše území, byly označeny za silné až velmi silné. Padaly kroupy o průměru až čtyři centimetry a během krátké doby napršelo 40 až 50 milimetrů srážek. V Moravě a Slezsku se vyskytly nárazy větru o rychlosti přes 20 metrů za sekundu, přičemž nejvyšší náraz byl naměřen v Nedvězí s rychlostí 28 metrů za sekundu.

Bouřky v kontextu léta

Silné bouřky nejsou v tomto období roku neobvyklé, ale takto intenzivní bouře, označované jako oranžové, přicházejí zřídka. Během léta se takové bouřky mohou objevit zhruba jednou za dva týdny.

Neobvyklá supercela

Před několika dny prošla Českem supercela, která meteorology překvapila svou délkou. Tento typ bouřky vytváří vlastní prostředí a rotující vzduch v ní umožňuje přechod přes desítky kilometrů. Tato konkrétní bouřka ale prošla od Prahy až k Olomouci, což je mimořádně neobvyklé.

Budoucí výhled

Podle Šimandla se budeme muset připravit na častější a intenzivnější bouřky v důsledku oteplování klimatu. Větší teplo znamená více energie v atmosféře, což podporuje tvorbu silných bouřek.

Předpověď na následující dny

V noci z dneška na zítřek se neočekávají tak silné bouřky jako včera. Půjde spíše o kombinaci trvalých srážek a ojedinělých bouřek, které nebudou příliš bleskově aktivní. Tyto srážky však mohou způsobit rozvodnění menších toků.

Meteorologové budou i nadále sledovat vývoj počasí a poskytovat aktuální informace veřejnosti, aby se lidé mohli připravit na možné další výkyvy. S rostoucími teplotami a změnami klimatu se musíme připravit na to, že extrémní počasí bude stále častější součástí našich životů.

Zdroj: Justýna Malásková, https://www.klimatickazmena.cz/cs/, Meteocentrum.cz, https://www.eea.europa.eu/en, https://www.ipcc.ch/, https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-bude-znovu-vydatne-prset-varuji-meteorologove-40480090#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest249_dop_grouped_entities_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*