Zákaz plavek a žabek: Pokuta v Itálii se může vyšplhat až do výše čtvrtiny naší měsíční mzdy

plavky_zabky_italie
Foto: Leonardo.ai

Přemýšlíte, co si vzít na sebe během dovolené v Itálii? Vyhněte se pokutám a dodržujte místní dress code. Vyhnete se tak pokutám ve výši až čtvrtiny vaší měsíční mzdy.

Itálie zpřísňuje pravidla oblékání pro turisty. Zákazy se nyní neomezují pouze na sakrální místa, ale zasahují i do veřejných prostor a turistických center. Cílem je zvýšit úroveň veřejného chování a zachovat kulturní důstojnost.

Například v malebném městečku Sorrento na Amalfinském pobřeží může být pokuta za chození v plavkách až 500 eur, což je téměř 12 000 korun. Podle starosty Massima Coppoly skimpé oblečení způsobuje nepohodlí místním obyvatelům i turistům. Tento zákaz je zaměřen na zajištění pohodlí a ochranu kvality života ve městě.

Podobně ve městě Lipari na stejnojmenném sicilském ostrově již od roku 2013 platí pokuta 500 eur za obnažování na veřejnosti, včetně nošení žabek. Benátky a další turistická města se také přidala k těmto opatřením, kde za chození bez trička hrozí podobné pokuty.

Důvodem těchto opatření je nejen ochrana kulturního dědictví, ale i zajištění respektu k místním zvyklostem. Podobná pravidla platí i na dalších turisticky atraktivních místech, jako jsou Pantheon v Římě, bazilika svatého Petra a florentský dóm.

Aby se předešlo nepříjemnostem nebo pokutám, doporučuje se turistům před cestou do Itálie seznámit se s místními předpisy o oblékání a dbát na vhodné oblečení. Dodržováním těchto pravidel přispějete k příjemné a kulturně citlivé návštěvě Itálie.

Nařízení pramení, z již delší dobou platných regulací oblékaní

Historicky mají Italové přísná pravidla pro oblékání, zejména při návštěvě sakrálních míst a kulturních památek. Tento zvyk je hluboce zakořeněný v respektu k náboženským a kulturním hodnotám. V italských kostelech, jako je bazilika svatého Petra ve Vatikánu nebo florentský dóm, je nezbytné dodržovat určité standardy oblékání. Pro muže i ženy platí pravidlo, že by měli mít zakrytá ramena a kolena. Také je nutné sundat klobouky a nenosit plážovou obuv, jako jsou žabky.

Tato pravidla nejsou novinkou a byla v platnosti po staletí, aby udržovala důstojnost a posvátnost těchto míst. Dokonce i méně známé kostely v menších městech vyžadují od návštěvníků vhodné oblečení, i když tam mohou být pravidla méně přísně vymáhána. V létě je doporučeno mít při sobě lehký šátek nebo sarong, který lze snadno přehodit přes ramena nebo nohy před vstupem do kostela.

Dodržováním těchto pravidel návštěvníci prokazují úctu k místním tradicím a zároveň si zajistí příjemný a kulturně citlivý zážitek během své návštěvy Itálie.

Zdroj: Justýna Malásková, https://hardcoreitalians.blog/2023/06/26/italy-implements-stricter-dress-codes-for-tourists/, https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/sorrento-bans-bikinis-fines-tourists-b2117438.html, https://www.insidehook.com/article/travel/italy-stricter-dress-codes-tourists, https://shunvogue.com/article/what-is-the-dress-code-for-churches-in-italy

15 Comments

  1. Chápu zákaz nošení plavek do města,chodit polonahý taky, ale zákaz nošení žabek nechápu. Já například pantofle ani sandály nenosím a v létě tak chodím skoro pořád v žabkách.

  2. Italové se připravují o hodně. Vždyť co hezčí než pohled na krásnou štíhlou dvacítku s trojkami. No jo no, svět se mění. Holky začnou chodit zahalené od hlavy až k patě po vzoru islámu. ještě by měly mít jen mřížku v těch hadrech. Asi bude lepší se vystěhovat do zámoří, kde si islámisti tak nevyskakují jako v hloupé Evropě.

    • vy jste dlouho nevyšel na ulici a je jedno jestli v Česku, Itálii, Chorvatsku, Německu, tam nechodí v plavkách nebo méně oblečené 20tilete štíhlé slečny ALE 100kg valící se sudy s 5kama na břiše v plavkách a to má hodně daleko do sexy krásy.

    • A co tlustá potetovaná pětapadesátka v bikinách ukazující celulitidu a křečáky? Její manžel s kraťasy vysícími pod pivním pupkem a v ulepenem spartakiádní tričku není také žádné terno vidět v kostele. prostě, chceš do historického města, tak se obleč ať je ti dvacet nebo osmdesát.

  3. J cely se zahalíme, žensky budou chodit jen v nikábu jinak dostanou pokutu… všechno je ok, zachvilu na budou nařizovat mrdat kozy a ovce po vzoru orientu well done

  4. Potvrzuji z vlastní zkušenosti. V Benátkách jsem nebyl vpuštěn do chrámu sv Marka, sice v dlouhých kalhotách, ale v tričku s krátkým rukávem a to prosím už v roce 1969.

  5. Vzdytz mají pravdu je nechutné dívat se na člověkav nátělníků zpoceného páchnoucího potem,to samé je když vedle vás v letadle někdo takový sedí a nemáte možnost sednout jinam celou cestu se vám zvedá žaludek

    • zrovna tak je nechutné když se vedle vás v letadle nacpe na sedačku „bedna kytu“, se zadkem přes dvě sedadla a je politá litrem laciné voňavky.Pak mi nestačí sáčky na zvracení …

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*