Jak zhubnout v oblasti pasu a břicha: Pět kroků ke ztrátě břišního tuku a zlepšení zdraví

tlusta_zena_tuk_
Foto: Leonardo.ai

Tuk v oblasti pasu a břicha není jen estetický problém, ale může vést k vážným zdravotním komplikacím. Naučte se pět účinných kroků, které vám pomohou nejen zhubnout, ale i výrazně zlepšit vaše zdraví.

S širšími stehny se většina lidí smíří, zejména pokud jim kontrastuje štíhlejší pas. Ale co když se tuk hromadí v oblasti pasu a břicha? Tento problém je častý zejména u žen po padesátce. Tuk kolem břicha je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený jinde na těle.

Stahovací prádlo nepomůže

Nosit stahovací prádlo může dočasně zlepšit vzhled, ale není pohodlné a nepomáhá řešit skutečný problém. Tuk v oblasti břicha totiž představuje vážné zdravotní riziko. Odborníci ho nazývají viscerální tuk, protože se ukládá mezi vnitřními orgány a přispívá k řadě zdravotních komplikací, jako je inzulinová rezistence, diabetes a zvýšené riziko některých typů rakoviny.

Proč je břišní tuk nebezpečný?

Viscerální tuk ovlivňuje nejen vzhled, ale především zdraví. Hlavním ukazatelem je obvod pasu – u mužů nad 100 cm a u žen nad 90 cm. Tento tuk zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cévních problémů a dalších zdravotních komplikací. Studie publikovaná v Journal of the American Heart Association zjistila, že ženy ve věku 40 až 69 let s vyšším množstvím tuku kolem pasu mají o 10 až 20 % vyšší riziko infarktu než jejich vrstevnice bez tohoto tuku.

Prevence a lékařská péče

Nejlepší je řešit problém preventivně. Navštivte lékaře, který může zhodnotit váš krevní tlak, hladinu krevních tuků a podíl viscerálního tuku. Pravidelné vyšetření může včas odhalit rizikové faktory a předejít vážným zdravotním komplikacím.

Jak se zbavit tuku na břiše?

Pohyb a cvičení: Pro spalování tuku je nezbytný pravidelný pohyb. Ideální je věnovat se fyzické aktivitě alespoň pět až šest hodin týdně. Může to být rychlá chůze, běh, plavání nebo aerobic. Každá hodina se počítá, ale důležité je vytrvat a cvičit pravidelně.

Posilování: Posilování s činkami nebo jiným náčiním je klíčové pro budování svalové hmoty. Věnujte se mu alespoň hodinu dvakrát týdně. Svaly pomáhají spalovat více tuku i v klidu. Procvičujte celé tělo, nejen problematické partie.

Změna jídelníčku: Omezte sladkosti, alkohol a bílou mouku. Nahraďte je celozrnnými produkty a dbejte na dostatek kvalitních bílkovin. Vyhýbejte se polotovarům a konzumujte hodně zeleniny a ovoce. Doporučuje se sníst půl kila zeleniny a ovoce denně.

Trpělivost přináší výsledky

Výsledky se mohou dostavit až po několika týdnech či měsících. Buďte trpěliví a vytrvalí. Zdravější životní styl přinese nejen lepší vzhled, ale především výrazně zlepší vaše zdraví.

Vyhněte se rizikům spojeným s viscerálním tukem a začněte se starat o své zdraví ještě dnes.

Zdroj: Justýna Malásková, https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/blood-protein-warns-hidden-belly-fat-disease-risk, https://www.nhlbi.nih.gov/news/2021/study-extra-fat-around-heart-associated-increased-risk-heart-failure, https://www.ulekare.cz/clanek/tuky-jako-prospesni-pomocnici-i-zabijaci-zdravi-16263