Tajemství a přežití: Tom bojuje o život ve středověké Anglii

Příručka šetrného čaroděje
Foto: Leonado.ai

Co byste dělali, kdybyste se ocitli ve středověké Anglii bez paměti? Tom čelí přesně této situaci. S pomocí příručky se snaží přežít a rozluštit svou minulost.

Příručka šetrného čaroděje
Foto: nakladatelství Talpress

Co byste dělali, kdybyste se ocitli ve středověké Anglii bez paměti? V Sandersonově novince Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii čelí Tom přesně této situaci. S pomocí příručky se snaží přežít a rozluštit svou minulost. Připojte se k dobrodružství plnému humoru a napětí!

Brandon Sanderson znovu dokazuje, že je mistrem moderní fantasy, tentokrát s překvapivou a odlehčenou novelou Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii.  Sanderson opět září v tvorbě postav a dynamickém vyprávění, přičemž kombinuje historické detaily s fikčním světem plným humoru a napětí. Tato kniha je skvělým čtením pro všechny fanoušky nenáročné a zábavné literatury.

Brandon Sanderson nás vezme do středověké Anglie, kde časové cestování dostává nový rozměr. Hlavní hrdina Tom, moderní muž, se náhle ocitá v minulosti bez vzpomínek na svůj původ. Díky příručce, která mu poskytuje rady pro přežití, se postupně orientuje ve světě plném záhadných postav a nečekaných situací.

Příběh vyniká propracovaným charakterem Toma, jehož vývoj je jádrem celé knihy. Tom se setkává s místními sedláky, prohnanými kupci, šlechtici a psanci, kteří mu pomáhají skládat střípky jeho minulosti. Mezi nejzajímavější postavy patří nezávislá Emma, záhadný Alistair a intrikánský baron Geoffrey. Jeho vtipné vnitřní monology a rady z příručky dodávají příběhu lehkost a úsměvnost.

Sandersonova schopnost dynamicky vyprávět a vytvářet nové zvraty zajišťuje, že se čtenář nenudí. Úryvky z příručky jsou prokládány celým příběhem a přinášejí historické detaily, které jsou upraveny pro fikční svět, kde se Tom nachází.

Ačkoli kniha Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii působí oddechově, chybí jí větší hloubka a propracovanost, která je obvyklá v Sandersonově tvorbě. Přesto je to příjemné čtení, které osloví fanoušky autora a milovníky nenáročných příběhů s úsměvnými momenty.

Autor v knize využívá alternativní dimenzi, což umožňuje uniknout komplikacím spojeným s časovým cestováním. Tato dimenze, podobná středověké Anglii, je místem, kde se mísí realita s fikcí, což dodává příběhu zajímavý nádech originality​.

Sandersonova práce v této knize je ceněna pro její schopnost balancovat mezi humorem a vážností. Je to svědectví jeho talentu, že dokáže udržet čtenáře v napětí i přes lehčí tón vyprávění​.

Zdroj: Justýna Malásková, talpress.cz, databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Oheň a ruda

Olivia Hawker: Oheň a ruda

Strhující román Olivie Hawker o vysilujícím půlročním putování plném útrap, jež podnikli členové mormonské církve do zaslíbeného místa, vypráví autorka…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*