Jak postavit loď

Jak postavit loď
Foto: Leonardo.ai

Irská spisovatelka a básnířka Elaine Feeneyová zaujala již debutovým dílem As You Were, jež získalo několik literárních ocenění a bylo nominováno na Irský román roku. Druhý román Jak postavit loď, nominovaný na Bookerovu cenu, zvítězil v Gatler Women´s Award za literaturu 2023.

Jak postavit loď
Foto: se svolením nakladatelství Paseka

Třináctiletý Jamie nastupuje na střední chlapeckou školu. Jeho otec má obavy, zda si tu dobře zvykne a najde si přátele. Ví, že syn vnímá svět trochu odlišně, s jistou naivitou, ale i krásou a je snadno zranitelný. „Dělal první poslední, aby Jamieho uchránil před všemi pohromami světa, až ho omylem chránil i před celým světem“. Jamieho matka zemřela krátce po porodu a on ji znal jenom ze záběrů kamery jako závodnici v plavání s červenou koupací čepicí. Zamýšlel sestrojit mechanismus, který by mu její přítomnost zprostředkoval.

Na nové škole ho kvůli jinakosti několik žáků šikanuje. Přesto má výborné studijní výsledky, zejména v matematice, která ho zajímá. Obdivuje práci zesnulé íránské profesorky Marjam Mírzácháníové (obdržela jako první žena Fieldsovu medaili, nejprestižnější matematické ocenění). Má také rád mladou profesorku Tess, jež sama léta marně touží po dítěti a s manželem Paulem, bohatým byznysmenem, za tu dobu ve vzájemném vztahu otupěli. Jamie ji zaujal inteligencí i přístupem k životu. Ráda ho učila a naslouchala jeho úvahám. Nevšední chlapec zaujal také jejího kolegu, profesora Tadhga Foleye, který ho podnítil v nápadu sestrojit vlastní loď.

Ačkoliv se Jamie rád stále něco učil, do života si obecně odnesl pouze zjištění, že jenom hrstka lidí se umí ovládat nebo se o sebe pořádně postarat. „Do školy nechodím, abych zjistil, co je důležité. To už vím. Na svůj stroj školu nepotřebuju, je to můj osobní projekt,“ řekl profesoru Tadhgovi. Nechal se však nakonec zlákat ke stavbě koraklu (lehký kulatý člun s odlehčenou dřevěnou konstrukcí), který mu jeho sen vynahradil jinou formou.

Pro některé je svět plný hrozeb, pro jiné příležitostí. „Musíš se vystavit nepříjemnému a projít si tím pocitem, abys mohl něco vytvořit, a někdy se budeš cítit osaměle,“ poznává Jamie, když sám na člunu, lemovaným červenou barvou, vplouvá do vln…

Elaine Feeneyová píše bez uvedení přímé řeči uvozovkami a členěním odstavců i vět umožňuje uvolnit cosi poetického, jemného. Brilantně tlumočí náladu, povahu, tetelivou podstatu příběhu i myšlení jednotlivých postav, vycházející z jejich zkušeností svazujícího rodinného prostředí. Vymanit se z nich jim pomáhá víra v naplněný život, obohacený o poznání, k němuž patří i útrapy, bez nichž by si nebyli možná vědomi síly třpytivých záblesků štěstí. To jim umožňuje opustit minulost i omezující řád a osmělit se žít, jak vždy toužili.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), paseka.cz

Další články z této rubriky

S láskou a humorem

S láskou a humorem

Jak odpovídaly známé osobnosti na osobní otázky související s láskou a humorem? Ty jim položil Pavel Mészáros.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*