S láskou a humorem

S láskou a humorem
Foto: Leonardo.ai

Oblíbený pořad „Hovory W“, s nímž už několik let těší posluchače trio přátel – Pavel Mészáros, Jiří Werich Petrášek a Karel Štolba, vychází nyní v ucelené knižní podobě. Impulzem byl projekt „Podzim s láskou a humorem“, na základě něhož vznikla publikace Pavla Mészárose (nar. 1966), v níž představuje jedenadvacet našich známých osobností z uměleckého světa, jimž položil osobní otázky na téma láska a humor.

S láskou a humorem
Foto: se svolením nakladatelství AOS Publishing

Spisovatel, publicista, nakladatel a obchodní ředitel nakladatelství AOS Publishing, Pavel Mészáros, oslovil dvacet jedna slavných českých umělců ze světa hudby, zpěvu, literatury, filmu, divadla a dalších tvůrčích oblastí. Jsou mezi nimi Carmen Mayerová, Josef Zíma, Otakar Brousek, Petra Černocká, Jan Přeučil s Evou Hruškovou, Ondřej Kepka, Uršula Kluková, Jiří Krampol, Václav Vydra, Miloň Čepelka, Zuzana Maléřová, Tomáš Magnusek.

Odpovídali na deset otázek souvisejících nejen s láskou a humorem, ale i s tím, jak se vyrovnávají s nepřízní osudu, překonávají překážky, co je v životě naplňuje a bez čeho by se neobešli. Autora rovněž zajímalo, jak je ovlivnili rodiče, zda by dnes vyměnili „moudré stáří“ za „nezkušené mládí“, s jakým úspěchem zvládají současné technické změny, a byl zvědavý, co jim spolehlivě zlepší náladu a vyvolá úsměv na tváři.

K otázkám se všichni vyjadřují otevřeně. Vzpomínají na dětství a rodinu, která je formovala. Dělí se o to, co je v životě zasáhlo a ovlivnilo i zkušenosti, které jim pomohly vyrovnat se s osobními ztrátami i překážkami, jež museli překonávat. Většina se s láskou vyjadřuje o svých rodičích, některé odpovědi překvapí jiným pohledem a upřímností, jako v případě Petra Martináka, který ohledně vkladu rodičů do jeho života přiznává, že mu do života nedali nic. Z tak negativního modelu si vzal poučení, jak se v životě a ve vztazích i vůči dětem nemá chovat. Vzorem pro něj naopak byl dědeček, u něhož našel inspiraci k tomu, co dnes dělá.

Co pomohlo herci a dabérovi Jiřímu Krampolovi, když byl na dně? Odpovídá bez zaváhání: práce, přátelé a jako věřícímu člověku také víra. „Já myslím, že naše cesta je dána odněkud shůry a každý zraje svým určitým způsobem,“ dodává. Mnoho z oslovených se přiznává, že by nechtěli vrátit zpět mládí. Vše bylo vykoupené. „Být mladý není snadné. Nevím, jestli už bych to znovu chtěla podstupovat,“ svěřuje se spisovatelka a publicistka Zuzana Maléřová. A všichni jsou zajedno, že láska a humor k sobě v životě neodmyslitelně patří. Potvrzuje to i Carmen Mayerová, které právě smyslem pro humor a skvělým vypravováním zaimponoval manžel Petr Kostka. Když měl Josef Zíma říci, co mu přináší dobrou náladu, odpověděl, že jednoznačně humor. „No, a dokud se dokážu smát, neřku-li chechtat, je to neklamná známka, že pořád jsem, že pořád žiju.“

„Tahle setkávání jsou o dialogu, o kontaktu, o předávání dobré nálady a – lásky. Lásky k životu, lásky k člověku,“ dodává autor báječné knihy, která pohladí po duši a povzbudí moudrostí, nadhledem, životní zkušeností, a samozřejmě – láskou a humorem.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), aos-knihy.cz

Další články z této rubriky

S láskou a humorem

S láskou a humorem

Jak odpovídaly známé osobnosti na osobní otázky související s láskou a humorem? Ty jim položil Pavel Mészáros.
Jak postavit loď

Jak postavit loď

Irská spisovatelka a básnířka Elaine Feeneyová zaujala již debutovým dílem As You Were, jež získalo několik literárních ocenění a bylo…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*