Pohádky bratří Grimmů

Pohádky bratří Grimmů
Foto: Leonardo.ai

Jacob Grimm (1785–1863) patřil k nejuznávanějším německým jazykovědcům. Se svým mladším bratrem Wilhelmem Grimmem (1786–1859) prosluli mimo jiné obdivuhodnou sbírkou pohádek, lidových legend a písní, které po celý život sbírali a upravovali. Z jejich vzácného odkazu zlatého fondu pohádek pochází i nový soubor z roku 2021 s nádhernými ilustracemi Kateřiny Boudriot-Bažantové.

Pohádky bratří Grimmů
Foto: se svolením nakladatelství Dobrovský, s. r. o.

Velkoryse pojaté vydání knihy pohádek bratří Grimmů obsahuje šedesát slavných pohádek s úchvatnými ilustracemi. Vychází ze základní sbírky autorů Dětské a domácí pohádky (Kinder – und Hausmärchen), jejichž první díl byl vydán roku 1812, druhý v roce 1815. Po několik let ji bratři tříbili a navyšovali až ke dvěma stům příběhům v roce 1857, jež se dozvídali od lidí. Často se jednalo o staré legendy a mýty, ale i příběhy ze života, někdy radostné a vtipné, jindy pochmurné až temné, pocházející většinou z Hessenska, Dolního Saska, okolí Mohanu i z Hanau, rodiště obou bratrů. U některých se v ději objevovala krutost, jež se čtenářům nelíbila, a tak byla taková vyprávění pro děti buď upravena, anebo zcela vypuštěna, jak je tomu i v této knize.

V novém vydání se můžeme těšit z pestrého výběru již klasických pohádek původní sbírky. Jsou plné kouzel, zázraků, veselých příběhů o zvířatech, realistických událostí z běžného života a rozmanitého prostředí. Některé jsou krátké, jiné obsáhlejší, a všechny bez rozdílu zaujmou tajuplným, napínavým, ale i hravým, humorným a vtipným dějem se skrytým poučením a moudrostí. K oblíbeným patří např. O Jeníčkovi a Mařence, O bílém hadu, Brémští muzikanti, Stolečku, prostři se, Tři přadleny, O vlku a kůzlátkách, Paleček, Šípková Růženka, O živé vodě nebo O třech bratrech apod. Doplňují je více či méně známé pohádky jako Střízlíček a medvěd, Čert a jeho babička, Železný Jan, Duch v láhvi, Dupynožka a mnoho dalších.

České pohádky

České pohádky

Díky bakalářské práci výtvarnice Anny-Marie Kohutové na téma Ilustrovaná kniha České pohádky se můžeme těšit…

Působivé pohádky bratří Grimmů se těší stále velké oblibě, což dokazuje také fakt, že od roku 1929, kdy u nás vyšel výběr O Palečkovi a jiné pohádky, bylo publikováno na sto padesát různých vydání těchto jedinečných příběhů, které děti i dospělí milují.  

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), knihydobrovsky.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*