Zářivá hvězda Hollywoodu

Katharine Hepburnová
Foto: Pixabay

Spisovatelka Beate Maly, známá pod pseudonymem Laura Baldini či Lina Jansen, se narodila roku 1970 ve Vídni, kde stále bydlí. Poté, co získala grant na vydání první knihy, věnovala se již naplno spisovatelské dráze. A velice úspěšně. U nás vyšly její romány věnované významným ženám – Maria Montessoriová: Učitelka nové doby, Estée Lauder: Sen o kráse a nejnovější o Katharine Hepburnové, zářivé hvězdě Hollywoodu.

Katharine Hepburnová
Foto: se svolením nakladatelství Euromedia

Slavná americká herečka Katherine Houghton Hepburnová se narodila 12. května 1907 v Hartfordu ve státě Connecticut jako druhá z šesti dětí manželů Thomase a Katharine Hepburnových. V rodině vládl uvolněný duch, otevřené názory a důležitou roli hrál i sport a důraz na výkon, vyžadovaný otcem.

Katherine věděla již při studiu na škole Bryn Mawr, že nebude lékařkou, jak si přál otec, známý chirurg, ale slavnou herečkou. Byla svobodomyslná, odvážná a nekonvenční. Měla vybrané chování, vyjadřovala se přímočaře, s vtipem a na rozdíl od jiných žen nosila kalhoty.

V jedenadvaceti letech se provdala za Ludlowa Ogdena Smithe, úspěšného byznysmena, který ji zahrnoval bohatstvím, láskou a podporou i poté, co se spolu rozvedli. I když prožívali jiné vztahy, udržovali přátelské pouto a byli si stále blízcí.

Životní láskou Katherine Hepburnové se stal slavný herec Spencer Tracy. Jejich vztah byl však komplikován tím, že Tracy se jako oddaný katolík nikdy nerozvedl, nechtěl s Katherine založit rodinu, ani s ní trvale bydlet. Jejich poměr, který byl veřejným tajemstvím, chtěl udržovat v tajnosti. Sužoval ho démon alkoholu a deprese. Jeho manželka Louise se obětavě starala o dceru a syna, který se narodil hluchý a v šesti letech onemocněl dětskou obrnou. Spencer si vyčítal, že je postižení syna jeho vina. Katherine se mu snažila ze všech sil pomáhat a být mu oporou, a zároveň respektovala, když se vracel k rodině.

Milovala ho. Dokázal ji rozesmát i přivést k zamyšlení a dotknout se něčeho v jejím nitru, na co už dávno zapomněla. Jejich první společný film Žena roku (česky Nejprve stvořil ženu) natočili roku 1942. Když se potkali, poznamenala: „Obávám se, že jsem pro vás trochu velká, pane Tracy.“ A on jí odpověděl: „Nebojte se, upravím si vás na svou míru.“ Vzájemné jiskření ve filmu se promítlo i do jejich soukromí. Velká láska trvala dvacet šest let. Krátce po dokončení posledního společného filmu Hádej, kdo přijde na večeři v roce 1967, vážně nemocný Tracy zemřel, aniž se dožil premiéry. Katherine film nikdy neviděla. Připomínal jí umírání milovaného partnera.

Její herecká divadelní kariéra na Broadwayi i filmová v Hollywoodu stoupala, zažila ale také nevydařené počiny a propadáky. Spolupracovala s významnými režiséry, například Georgem Cukorem, jenž patřil k nemnoha celoživotním přátelům. Její herecké umění bylo dvanáctkát nominováno na Oskara a čtyřikrát ho získala. Zemřela 29. června 2003 ve věku 96 let.

Podmanivý román líčí rodinný, osobní i umělecký život Katherine Hepburnové, její svobodomyslnou povahu, herecké úspěchy i nezdary, stejně jako důležité události z jejího soukromí a umělecké kariéry. Připomíná vznik slavných filmů a divadelních her v její šedesátileté kariéře i několik přechodných vztahů, než přišel ten osudový ke Spenceru Tracymu. Hrála s ním v devíti filmech a v soukromém životě sdílela úspěchy i projevy jeho složité povahy. Byla mu oporou a pomáhala v nejtěžších chvílích. Co k němu cítila, vyjádřila jednou větou: „Láska nemá nic společného s tím, co dostáváme, ale s tím, co chce člověk sám dát: totiž všechno.“

Jednotlivé kapitoly doprovázejí osobní vzkazy příteli, jehož identitu i pisatele autorka odhaluje v závěru knihy, jíž vzdala hold jedinečné osobnosti a výjimečné herečce Katherine Hepburnové.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), knizniklub.cz, euromedia.cz

Další články z této rubriky

Zázrak jménem hořčík

Zázrak jménem hořčík

Doktorka Carolyn Deanová věnuje svoji zásadní, obsažnou knihu o hořčíku zdravotníkům, lékařům a široké laické veřejnosti.
Katharine Hepburnová

Zářivá hvězda Hollywoodu

Slavná americká herečka Katherine Houghton Hepburnová se narodila 12. května 1907 v Hartfordu ve státě Connecticut jako druhá z šesti…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*