Zázrak jménem hořčík

Zázrak jménem hořčík
Foto: Freepik

Známá kanadská autorka Carolyn Deanová, M.D., N. D. (nar. 1949) je vyhledávanou výživovou poradkyní s padesátiletou praxí, vycházející z poznatků klasické i alternativní medicíny. Její kniha o významu hořčíku je vítaná odborníky i širokou veřejností a byla oceněna britskou neziskovou organizací Heart Rhytm Society.

Zázrak jménem hořčík
Foto: se svolením nakladatelství Jota

Doktorka Carolyn Deanová věnuje svoji zásadní, obsažnou knihu o hořčíku zdravotníkům, lékařům a široké laické veřejnosti. Upozorňuje na často opomíjenou nezbytnost dodávat tělu (jež si ho samo neumí vytvořit) ke správnému fungování potřebný přísun hořčíku. Hořčík (magnesium) se podílí na metabolismu, produkci energie v buňkách, udržuje nervový a kardiovaskulární systém v dobré kondici a je potřebný k vytvoření genetického materiálu (DNA a RNA).

Jeho nedostatkem trpí až 75 % populace, neboť v důsledku intenzivního zemědělství se ho v potravě oproti minulosti nachází mnohem menší množství. Deficit se projevuje nespavostí, svalovými křečemi a tiky, únavou, bolestí hlavy, výpadky paměti, nevolností, dýchacími problémy, špatným trávením, nervozitou nebo depresemi, vysokým či nízkým tlakem a rovněž nedostatkem testosteronu a dalšími příznaky.

Autorka uvádí sto faktorů spojených s nedostatkem hořčíku, mezi nimiž je diabetes, Crohnova nemoc, zácpa či průjem, onemocnění srdce a vysoká tepová frekvence a další potíže včetně obezity, neplodnosti či osteoporózy. Poukazuje na nové výzkumy týkající se vztahu hořčíku a onemocnění chronickým únavovým syndromem, cystickou fibrózou astmatem, demencí apod. Zároveň sděluje doporučené množství příjmu hořčíku, radí s úpravou jídelníčku, vhodných doplňků stravy a odpovídá na otázky, které čtenáře zajímají.

V přílohách nalezneme přehledné tabulky obsahu hořčíku v běžných potravinách (nejvíce ho obsahuje řasa kelp, pšeničné otruby a klíčky, mandle, kešu ořechy nebo melasa), a také o obsahu vápníku v běžných potravinách (kromě bílého nízkotučného jogurtu, mozzarelly a čedaru, se v hojném množství nachází zejména v sardinkách s kostmi). Dostatečný příjem hořčíku může výrazně zlepšit bolesti kolen, přispěje ke klidnému spánku, dobré koncentraci a celkovému zlepšení fyzického zdraví i psychiky.

Doktorka Deanová předkládá množství prospěšných a zajímavých informací o vlivu hořčíku na naše zdraví, které doplňuje jak současnými vědeckými výzkumy, tak četnými konkrétními příklady jejích klientů, jimž úprava příjmu nezbytného minerálu podstatně zlepšila zdraví i celkovou kondici.

Přínosná kniha vychází v druhém aktualizovaném, rozšířeném vydání a obsahuje kromě poznámek rovněž obsáhlý rejstřík.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jota.cz, knizniklub.cz, databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Zázrak jménem hořčík

Zázrak jménem hořčík

Doktorka Carolyn Deanová věnuje svoji zásadní, obsažnou knihu o hořčíku zdravotníkům, lékařům a široké laické veřejnosti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*