Nabitý konec roku

Nabitý konec roku
Foto: Leonardo.ai

Tipy na nové knížky a zajímavé osobnosti i témata

Thriller Dravé zvěři napospas od držitelky ceny Magnesia Litera Jany Jašové, Čarodějky, silný příběh šesti generací od Karin Krajčo Babinské, Dívka v orlích spárech – sedmý případ Milénia od Karin Smirnoff, ale i knižní rozhovory se světově uznávaným fyzioterapeutem Michalem Novotným, s novinářem a komentátorem Jindřichem Šídlem nebo gynekologem a porodníkem Pavlem Caldou či Krvavý rok 5784 o největším teroristickém útoku v dějinách Izraele očima Davida Borka. To je jen výběr titulů, na které se konce roku mohou čtenáři těšit. Na své si ale přijdou třeba i milovníci sladkého díky Kuchařce Vojty Vrtišky, plné úchvatných dezertů.

Porod je mimořádná událost
Foto: se souhlasem nakladatelství Vyšehrad

Zasvěcený rozhovor s oceňovaným porodníkem a odborníkem na ultrazvukovou diagnostiku Pavlem Caldou

„Porodnictví? Jde o eticky silně zabarvenou disciplínu. Zrod nového života je přece jen něco jiného, než když jdete k zubaři, a on vám vytrhne bolavý zub,“ říká profesor Pavel Calda, který za svůj život pomohl na svět tisícům dětí a patří mezi špičky v oboru. Jak se porodnictví v minulých dekádách změnilo a kam směřuje? To zjistíte v rozhovoru, který řeší i aktuální témata jako prevenci těhotenských komplikací, možnosti léčby plodu v děloze, příčiny poklesu zájmu o rodičovství, asistovanou reprodukci a náhradní mateřství.

Čarodějky
Foto: se souhlasem nakladatelství Nastole

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma.

Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná. Zatímco Táňa je slavná zpěvačka a svůj čas tráví na koncertech či v honosném domě na kraji velkoměsta, Debora žije ve staré chalupě ukryté v lese. Na místě, kde spolu sestry vyrostly a kde ženy jejich rodu – léčitelky i čarodějky – žijí už po šest generací. Tragédie, při níž Debora málem přijde o život, je přinutí postavit se temné minulosti i svým vlastním stínům. Protože tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma.

Jedním tahem pera
Foto: se souhlasem nakladatelství Kniha Zlín

Ilustrovaná sbírka raných povídek od legendárního tvůrce Zeměplochy

Kdysi dávno v dobách, kdy ještě žili draci a neexistovaly jiné videohry než černobílý ping-pong, vešel ve městě Morporku do začouzeného lokálu čaroděj… Vydejte se ve sbírce dvaceti povídek sira Terryho Pratchetta do světa dobrodružství, zábavných absurdit a bezbřehé fantazie! Znovuobjevené příběhy, které v 70. a 80. letech publikoval pod pseudonymem, vám představí vynálezce Oga, vzdorovité duchy na ministerstvu mrzutostí, hrdinu Krona cestujícího napříč časoprostorem a řadu dalších pitoreskních postav.

Tajemství zdravého pohybu
Foto: se souhlasem nakladatelství Vyšehrad

Knižní rozhovor se známým fyzioterapeutem sportovních i filmových hvězd

Michal Novotný patří mezi světovou fyzioterapeutickou elitu. Dlouhá léta pracoval pro tenisovou ATP, staral se o Rafaela Nadala, Rogera Federera, Tomáše Berdycha, Karolínu Plíškovou i fotbalisty Realu Madrid, AC Milán a Sparty Praha. Kromě sportovců léčí také filmové hvězdy – třeba Orlanda Blooma, od kterého dostal přezdívku Kouzelník. Jak vypadá profesní i osobní život člověka, který pomáhá lidem hledat rovnováhu mezi výkonem a zdravím? To se dozvíte v rozhovoru, který odhalí tajemství zdravého pohybu.

Krvavý rok 5784
Foto: se souhlasem nakladatelství Nastole

Největší teroristický útok v dějinách Izraele očima reportéra ČT

Je 6. října před půlnocí a válečný zpravodaj David Borek leží v hotelové posteli v Kyjevě. Usíná a hlavou mu víří zcela všední myšlenky… O den později se však probouzí do brutálního rána. Teroristé Hamásu napadli Izrael a rozpoutali nejhorší masakr v dějinách státu. Už nic nebude jako dřív. Následuje rychlý přesun z jedné války do druhé a 12 měsíců novinářské práce jako zpravodaj ČT v Izraeli. Syrová reportážní publikace s barevnými fotografiemi vás provede událostmi, které se odehrály během roku po útoku.

Dvojí život
Foto: se souhlasem nakladatelství Motto

Když tě dusí, zpívej

Nadaná houslistka Julie nenávidí sovětské skladby, které musí hrát kvůli svému otci – komunistickému funkcionáři. Je druhá polovina sedmdesátých let a šestnáctiletá Julie miluje džíny, rock a kytaristu Romana. Poté, co ji přizve jako zpěvačku do undergroundové kapely, začne Julie rozplétat lež, která se odehrává v jejím domově i na veřejnosti. Na prahu dospělosti odhaluje zradu nejbližších a musí se rozhodnout, jestli bude dál žít dvojí život. Co je ochotná obětovat pro svoji svobodu, pro lásku a pravdu?

Zajíc Krajíc
Foto: se souhlasem nakladatelství Mladá Fronta

Rok plný příběhů se zvědavým zajícem. Vhodné pro nácvik čtení genetickou metodou

Je krásný den, slunce hřeje a na šípkovém keři raší první lístky. Copak se to ale pod ním ukrývá? To je přece zaječí pelíšek! Bydlí v něm šest sourozenců, kteří neustále tropí nějaké rošťárny. Nejčipernější z nich je zajíc Krajíc. Nevydrží chvilku na místě a pořád by něco objevoval. A tak se stane, že se seznámí s liškou Rézkou, kocourem Drápem, strašákem do zelí, psem Rafem i se Sněhulákem. Zajíc Krajíc by se chtěl stát hrdinou a být jako oni… Jenže to nebude jen tak. Splní si nakonec své největší přání?

Dívka v orlích spárech
Foto: se souhlasem nakladatelství Kniha Zlín

Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová opět na scéně. Sedmý případ ze série Milénium

Vzdálený sever Švédska zachvátila zlatá horečka. Dosud nevyužité přírodní zdroje lákají zástupy lidí, ne každý však přijíždí s čistými úmysly. Lisbeth Salanderovou sem nepřivádí vidina bohatství, nýbrž úkol stát se opatrovnicí své neteře Svaly, jejíž matka záhadně zmizela. Mikael Blomkvist míří na svatbu své dcery. Jejich napjatý vztah se ještě zhorší, když se kolem ženicha začnou šířit nepříjemné zvěsti. Mikaelovou poslední nadějí se stává právě Lisbeth – a tak se oba zase jednou ocitnou přímo v oku bouře.

Vánoce v šípkové ulici
Foto: se souhlasem nakladatelství Albatros

Hřejivý sváteční příběh od Aleny Mornštajnové

Přemýšleli jste někdy o tom, co by se stalo, kdyby Ježíšek nestihl roznést všechny dárky? Právě to se totiž přihodilo. Ježíšek leží v posteli s rýmou jako trám a balíčky do Šípkové ulice prostě doručit nezvládl. Ještěže už má jeho kolega Santa Claus hotovo a může přispěchat na pomoc. Jenomže jak se popasuje s úzkými českými komíny? Nebude nakonec sám potřebovat zachránit? A proč vlastně všichni v Šípkové ulici nosí barevné pletené čepice? To vše se dozvíte ve vánočním příběhu od Aleny Mornštajnové!

Já si to všechno pamatuju
Foto: se souhlasem nakladatelství Vyšehrad

Originální knižní rozhovor s nejstarším českým youtuberem Jindřichem Šídlem

Politika, média, veřejný prostor, to vše Jindřich Šídlo sleduje, komentuje a glosuje přes třicet let. Prošel různými typy médií, dnes je možná nejznámější díky sociálním sítím – je jedním z nejsledovanějších Čechů na twitteru. A vášnivým fanouškem fotbalu. Co říká o svém dětství, rodině a novinářských začátcích? V čem mu satira dává větší svobodu? A je svěřovací typ? O tom všem se dočtete v otevřeném knižním rozhovoru s novinářem Michaelem Rozsypalem.

Dravé zvěři napospas
Foto: se souhlasem nakladatelství Motto

Ve spárech online seznamek. Současný thriller od držitelky Magnesie Litery

Osmatřicetiletá Zuzana si po krachu dlouholetého vztahu založí profil na Tinderu, brzy ale začne litovat. Zdá se totiž, že některý z odmítnutých mužů neunesl své zklamání. Desítky vulgárních zpráv naznačují, že ji kdosi neustále sleduje. Blíží se Štědrý den, dny se krátí, tma je plná slídivých očí a kradmých kroků. A pronásledovatel má v téhle hře na kočku a myš výhodu – o své kořisti toho ví až příliš. Jeho narážky otevírají staré rány, připomínají dávná provinění… A je jasné, že se nezastaví před ničím.

Maluj můru nohama vzhůru
Foto: se souhlasem nakladatelství Nastole

Zábavná novela, která vznikla na sociálních sítích oblíbené herečky

Anička a Hubert jsou dva úplně cizí lidé. Teď ale nervózně přešlapují v zaseknutém výtahu a brzy mají zjistit, že jejich cesty se neprotnuly náhodou. Osud je svedl dohromady, aby vyřešili věci minulé a odhalili odkaz předešlých generací. Postupně objevují, že jisté události jsou nevyhnutelné, pro příběh nutné a žádoucí. Tak jako nápad napsat knihu na základě instagramových komentářů. Na začátku byla #autorskavyzva. A nakonec přiletěla Můra, která vám ukáže, jak se na život koukat z více úhlů pohledu…

Kuchařka
Foto: se souhlasem nakladatelství CPress

Kuchařka plná úchvatných dezertů od vítěze populární pekařské soutěže

Chcete se naučit, jak péct ty nejlahodnější a nejkrásnější dezerty? Tak se inspirujte u Vojtěcha Vrtišky, vítěze soutěže o nejlepšího českého amatérského pekaře! Sympatický mladík se s vámi podělí o své nejoblíbenější sladké recepty. Nemusíte se ale bát, že mu nebudete stačit. Vojtěch pro vás připravil dvě verze každého dezertu: jednu vhodnou pro začínající pekaře a jednu pro ty, kteří chtějí své pečení povýšit na umělecké dílo. Pod jeho vedením si zážitky z vrcholné cukrařiny může vychutnat úplně každý.

Odstíny mateřství
Foto: se souhlasem nakladatelství CPress

Odvrácené stránky mateřství bez filtru. Niterné rozhovory vedené známou novinářkou

Jak to vypadá, když se musíte vypořádávat s nepřízní osudu? Novinářka Barbora Kroužková o tom ví své – její druhá dcera přišla na svět s vrozenou vadou. Rozhovory, ve kterých známá moderátorka vyzpovídala Vendulu Pizingerovou, Pavlínu Němcovou, Nelu Boudovou, Ivanu Jirešovou, Moniku LeFay, Davida Vaníčka, Mirku Šimkovou a Miluši Bittnerovou, se dotýkají těžkých témat, ale jsou také naplněné nadějí a především láskou. Série inspirativních příběhů potvrzuje, že sílu a radost ze života lze najít i v těch nejtemnějších chvílích.

Theatro Vagamundos
Foto: se souhlasem nakladatelství Nastole

Vandrácký cestopis, který je vážně k sežrání! Vagamundos na Papui Nové Guineji

Po úspěšném tripu Střední Amerikou se vandrácké trio Vagamundos vydalo na tajemnou Papuu Novou Guineu. Druhý největší ostrov světa, nazývaný také ostrov lidojedů, jim přichystal nejednu infarktovou situaci… Dozvíte se, kdo je ochraňoval před černou magií, co je na ostrově nemile překvapilo, i čím jim naopak divoká Papua učarovala. Přiznají se, kdy si všichni tři sáhli na dno, aby za to vzápětí mohli být nevídaně obdarováni. A povypráví i o tom, co jim tato poslední divočina na Zemi bez milosti nedarovala.

Nenávist
Foto: se souhlasem nakladatelství XYZ

Dva vrazi, dvojnásobná hrozba. Druhý případ Lucii Guerrerové

Neznámý zabiják v Galicii vraždí pracující ženy, které brzy ráno pospíchají do zaměstnání. Nenápadné. Neviditelné. Zničehonic vymazané… V Madridu zatím útočí atentátník na miliardáře a zanechává na zdech jejich rezidencí krátký vzkaz: SMRT BOHATÝM. Dva světy dvou různých zabijáků mají jedno společné – bezprecedentní a výbušnou konfrontaci společenských vrstev. Vyšetřovatelka Lucia rozehrává vysokou hru. Kdo je ale oběť a kdo lovec? Není komisařka nakonec jen pouhou hračkou v rukou nelítostných zabijáků?

Aby škola neškodila
Foto: se souhlasem nakladatelství Edika

Příručka moderního školství pro všechny žáky, studenty, rodiče a dobré učitele

Jak se pozná dobrý učitel? Jsou domácí úkoly povinné? Za co nikdy nesmí student dostat pětku? A jak do vzdělávacího procesu zapadají rodiče? V těchto a dalších otázkách vám udělají jasno oblíbení vzdělávací influenceři. Štěpánka Cimlová alias Štěkánka a Robert Čapek alias Líný učitel si posvítí na toxické jevy českého školství a ukážou vám cestu vedoucí k jejich nápravě. Tento praktický průvodce se stane pokladem pro každého, kdo nechce, aby školy ve 21. století používaly metody z dob Milouše Jakeše.

Zdroj: Eva Karasová, albatrosmedia.cz, databazeknih.cz, ivysehrad.cz, knihynastole.cz, knihazlin.cz, motto.cz, mfknihy.cz, cpress.cz, xyz.cz, edika.cz, kultura21.cz, knizni-novinky.cz

Další články z této rubriky

Nabitý konec roku

Nabitý konec roku

Na jaké knižní novinky se můžete těšit? Co si přečíst? Podívejte se, jaké zajímavé tituly jsme pro vás vybrali.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*