Šneci po pražsku – recept

Šneci po pražsku
Foto: Jan Hromádko pro knihu Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

V dnešním – druhém dílu našeho čtyřdílného seriálu, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, přinášíme zajímavý recept, jímž můžete zpestřit svůj vánoční stůl. Recept je opět z krásné knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska.

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Foto: se souhlasem nakladatelství Smart Press

Praha

ŠNECI PO PRAŽSKU

Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince. Šneky však hospodyně dělávaly i během roku; hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu.

Šneci po pražsku

Šneci po pražsku

Petra Tajovský Pospěchová
Porcí 4 porce
Vytisknout

Suroviny
  

  • 24 šneků
  • 6 lžic másla
  • 2 žloutky
  • 3 žemle
  • 2 sardelky
  • 3 lžíce smetany
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli

Postup
 

  • Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa.
  • Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek.
  • Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit.
  • Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru.
  • Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel.
  • Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na190 °C.

Poznámky

Foto: se souhlasem nakladatelství Smart Press

Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartpress.cz, databazeknih.cz, www.smartpress.cz

Další články z této rubriky

Šneci po pražsku

Šneci po pražsku – recept

Máte chuť na ne úplně obvyklý recept na svůj vánoční stůl? V našem článku zcela určitě naleznete inspiraci.
Recept na černého kubu

Recept na černého kubu

Uvažujete už nyní co dobrého si uvaříte o Vánocích? Nechte se inspirovat receptem, který jsme pro vás připravili.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*