Poslední díl našeho seriálu receptů, kterým si letos můžete vytvořit dokonalou vánoční atmosféru bude opravdu sladkou tečkou. Poděkování patří nakladatelství Smart Press, které nám poskytlo všechny tyto zajímavé recepty z regionální kuchařky Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska.
Horácko
VÁNOČNÍ OMÁČKA
O Vánocích bývala na jindy chudých stolech k vidění dlouhá přehlídka jídel. Někde byl součástí tabule hrách, jinde čočka. Skoro nikde nechyběla ovocná omáčka připravovaná z domácích křížal a rozinek od kupce.
Vánoční omáčka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 hrnek jablečných křížal
- 1 hrnek hruškových křížal
- 1 hrnek sušených švestek
- 1 hrnek sušených meruněk
- 1 hrnek rozinek
- ½ hrnku datlí nebo fíků
- cca 50 g perníku na strouhání
- 1 citron
- 1 svitek skořice
- 6 hřebíčků
Postup
- Všechno sušené ovoce i rozinky nasekáme na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme skořici a hřebíček a přivedeme k varu. Necháme probublávat, dokud obsah hrnce nezměkne.
- Pak nastrouháme perník a podle potřeby jím omáčku zahustíme.
- Nakonec přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru.
- Je-li omáčka příliš sladká, dochutíme ji citronovou šťávou.
- Podáváme s vánočkou, omáčka může být na talíři teplá i studená.
Poznámky
Foto: se souhlasem nakladatelství Smart Press
Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartpress.cz, databazeknih.cz
Buďte první kdo přidá komentář