Podnikavý pár Thuy Nguyen a Long Tran po úspěchu s knihou Víc než jen vietnamská kuchařka napsal další publikaci s oblíbenými asijskými jídly Víc než jen asijská kuchařka. Nabízí pestrý výběr skvělých receptů doplněný o praktické rady, zajímavosti, osobní příběhy a zvyky obyvatel několika východních států. Každý z nich navštívili a poznali jeho unikátní gastronomii, z níž předkládají lahůdky, které si snadno připravíte i u nás.
Thuy Nguyen a Long Tran seznamují s typickými recepturami jídel oblíbených ve Vietnamu, Tchaj-wanu, Jižní Koreji, Japonsku, Thajsku a Malajsii. Nejprve ve stručnosti seznámí s tím, co je pro obyvatele i kuchyni té které země typické a jaké základní přísady se při přípravě jídel používají. Pak již následují jednotlivé recepty s uvedením ingrediencí, podrobného postupu i rady pro snadnější přípravu či zajímavosti, jež se k danému jídlu vztahují.
Například vietnamské smažené rolky nem rán se výborně hodí na jakoukoliv hostinu, jsou sázkou na jistotu a vždy tak vykouzlíte skvělé jídlo, na kterém si vaši hosté pochutnají. Nechybí ani proslulá vydatná polévka phở bò, která se jí ve Vietnamu často také k snídani, nebo silně návykový karamelizovaný bůček.
Tchaj-wanskými specialitami, které si budete chtít vyzkoušet, jsou kromě nudlí s mletým hovězím nebo křupavým kuřecím masem, také ryby a asijské knedlíčky. Nakládané pálivé zelí kimchi je zase nejdůležitější součástí korejské kuchyně a připravovalo se již před třemi tisíci lety. V každé rodině se dělá vlastní domácí verze. Národním jídlem je bibimbap – míchaná rýže s masem, pikantní omáčkou a rozmanitou zeleninou. Vhod přijdou rovněž zásadní informace o dynamice pěti elementů a pěti barev, jež se uplatňují nejen v korejské gastronomii.
Japonsko připomene tradiční polévka miso nebo vepřový řízek s rýží a vejci, známý pod názvem katsudon. Autoři popisují základ japonského vyváženého jídla obsahující rýži, polévku, nakládanou zeleninu, maso, tofu a přílohy.
Thajsko si mnozí připomenou pálivo-kyselou polévkou tom yam, grilovaným vepřovým na špízu a dalšími dobrotami, zatímco z Malajsie se nabízí například kuřecí maso v palmovém cukru, nudle s vepřovým masem a omáčkou, anebo ostrá polévka s rýžovými nudlemi.
Všechny recepty jsou doplněny barevnými fotografiemi, jež ilustrují také osobní příběhy ze setkání s místními lidmi. Poznáme zdejší zvyky a praxi zejména v oblasti gastronomie, jež prezentuje asijskou kulturu stravování. Na konec je připojen přehled, kde lze nakoupit asijské suroviny k přípravě uvedených jídel a knihu uzavírá závěrečné slovo obou autorů.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), cpress.cz, albatrosmedia.cz, databazeknih.cz
Buďte první kdo přidá komentář