aneb Jak jednoduše a v souladu s přírodou pěstovat, skladovat a využívat vlastní úrodu
Přelomová kniha průkopníka přírodního zahradničení Charlese Dowdinga a Stephanie Hafferty, zahradnice, spisovatelky a kuchařky, o pěstování zeleniny, bylin i ovoce bez rytí, byla vyznamenána britským Cechem zahradnických médií (Garden Media Guild) cenou Petera Seabrooka za nejpraktičtější knihu roku.
Práce na zahradě často provádíme v navyklém konvenčním pojetí, aniž by to bylo vždy v souladu s přírodou a přirozenými procesy. Osvědčená a přímočará metoda bez rytí zajistí úrodu zdravých rostlin a zároveň ušetří čas i práci, zejména pokud jde o odstraňování plevele. Tento problém řeší mulčováním. Pod jeho vrstvou půdní organismy působí nerušeně dál a půda si nemusí vytvářet vlastní pokrývku. Rytím naopak většinu těchto organismů poškodíme nebo zničíme. Dostatečné zamulčování vrstvou kompostu znemožní růst plevele a zajistí rostlinám zdravý, spokojený růst. Půdě poskytne ochranu i výživu, což se projeví na vzrůstu a kvalitě pěstovaných rostlin.
Přínosná publikace seznamuje se základními principy, kdy lze bez rytí vypěstovat více úrody v kratší době i na menším prostoru. Poskytuje užitečné tipy a rady o skladování a dalším využití plodin ze zahrady. Autoři ukazují krok za krokem praktické návody a rady, doplněné množstvím barevných fotografií, a porovnávají rozdíly v záhonu kypřeném a na půdě se zamulčovaným kompostem. Podle nich se snadno naučíme založit záhon, připravit kompost a organický materiál pro pěstování i užívat nový způsob sázení do mulče. Vítaná jsou doporučení vhodná k prevenci i postupům proti škůdcům a chorobám rostlin.
V jednotlivých kapitolách je vysvětleno, jak založit zahradu, připravit a udržovat záhony a které typy mulče a kompostu dodávají půdě živiny a jsou vhodné pro osev. V kapitole nazvané Alchymie kompostování autoři ukazují jeho přípravu. Jak sít a zalévat, vysvětluje další část, doplněná názornými fotografiemi a přehlednými tabulkami.
Vítané jsou recepty na léčivé odvary, nálevy nebo čaje, stejně jako na výrobu ekologických přípravků pro domácnost a péči o tělo. Užitečné rady se týkají rovněž sklizně a skladování vypěstované zeleniny, sušením, zavařováním, konzervací a zamrazováním zásob včetně zlepšováků k usnadnění práce. Jsou zde recepty na kečupy, čalamády, pesta, saláty, polévky, zákusky, ochucené ovocné octy, ovocné pyré a krémy nebo na přípravu kvásku a pečení chleba, ale také na výrobu domácího vína a piva. Autoři nezapomněli ani na rady k pěstování a využití bylinek a poskytují i mnoho dalších zajímavých informací o plodinách. Závěrem je uvedena doporučená literatura i s webovými stránkami a rejstřík.
Výborná inspirativní kniha v přitažlivém provedení s množstvím barevných fotografií a doplňujícími tabulkami je svými podněty, poučením a užitečnými radami přínosem pro každého, kdo chce zkusit zahradničit novým způsobem, v souladu s přírodou a těšit se z vlastní bohaté úrody.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), rybkapub.cz
Buďte první kdo přidá komentář