Lahodné makrobiotické, veganské recepty pro každý den
Dagmar Lužná (nar. 1960) je odbornou poradkyní v oblasti makrobiotiky a zdravého životního stylu. Napsala na toto téma několik knih, v nichž zúročila znalosti a zkušenosti z dlouhodobého výživového poradenství.
Inspirací jí mimo jiné byla i Aveline Kushi, japonská obhájkyně makrobiotické stravy, kterou propojovala i s taoistickou duchovní praxí. Jejím přesvědčením bylo: „Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet nebo uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“
Dagmar Lužná se makrobiotice věnuje již čtvrt století. V nové knize se zaměřila na recepty z žitného, doma připravovaného a zdraví prospěšného kvásku. Úvodem vysvětluje rozdíl mezi ním a průmyslově vyráběnými kvasnicemi neboli droždím, obsahujícím přídatné látky. Upozorňuje rovněž na nutnost zdravé stravy včetně omezení nadměrné konzumace bílého pečiva a cukru, jež mají na naše zdraví zhoubný vliv. Vysvětluje postup, jak si doma jednoduše založit, udržovat a používat žitný kvásek. Pestré a lákavé recepty chutných jídel, které z něj lze připravit, jsou představeny na dalších stránkách, bohatě ilustrovaných barevnými fotografiemi, podporujícími chuť ihned se pustit do jejich přípravy.
Mezi pečivo, které chutná a je zdravé, patří jak slané varianty včetně různých druhů chleba, koláčů a plněných placek, rohlíků a podobně, tak i sladké recepty na muffiny, makovec, mřížkový koláč, záviny, vánočky a další. Z teplých jídel přijdou vhod polévky, lívance, smaženky, pizza a rovněž přílohové knedlíky či základ na pomazánku.
Inspirativní a přitažlivá kuchařka bude vítaným rádcem všem, kdo věnují pozornost zdravé a chutné stravě, i těm, kteří chtějí zkusit nové zajímavé receptury.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), anag.cz
Buďte první kdo přidá komentář