„Pojďte dál!“ vítala jsem mezi dveřmi manželský pár, přátele mých rodičů, kteří se u nás zastavili „na kus řeči“, když šli kolem.
„Ty jsi sama doma?“ dotazovali se překvapeně, když svlékali kabáty.
„Ale ne, bráchové jsou na dvoře, táta si jen odběhl pro něco do sklepa a máma s babičkou se kurýrují v kuchyni – já musím udělat večeři, protože těm dvěma je zle,“ podávala jsem informace.
„Jsou snad nemocné?“ zarazila se návštěva.
„Ale vůbec ne,“ to už jsem je tlačila do kuchyně, „jenom držely zase jednu z těch svých diet.“
„No nazdar! Vy teda vypadáte!“ konstatovali naši známí, jakmile spatřily ty dvě.
A bylo jim nutno vyslechnouti, jak máma získala návod na úžasnou vaječnou dietu, díky níž se mělo zaručeně během týdne zhubnout o několik kilogramů. Babi se k ní přidala, aby byla taky na jaře šik a oběma bylo po dodržování pravidel zaručeně leda dost špatně. Máma měla dokonce obavy, jestli nemají žlučníkový záchvat.
„To už byla horší jen ta tvarohová dieta, co jsme držely tuhle,“ konstatovala babička, „to mi bylo špatně vždycky, když jsem se podívala na něco bílého.“
„Co se týče diet, jednu dobu jsem vyzkoušel téměř všechno: zeleninovou, ovocnou, uhlovodanovou, dělenou…,“ začal své vyprávění náš známý. „Pokaždé jsem o něco zhubnul a posléze přibral, obvykle kilo dolů, tři nahoru. A to pominu příhodu, na kterou nerad vzpomínám. To jsem držel leteckou dietu. Během poměrně krátkého času se mi podařilo zhubnout o dvacet kilo! Měl jsem takovou radost! Hned jsem se všemi svými obleky zašel do jednoho salonu, kde prováděli i úpravy oblečení. Tehdy kolem mě chodili čtyři krejčí a asi po půl hodině se mě jeden opatrně zeptal, zda jsem ten oblek podědil po nějakém příbuzném. Ne, já jsem tak zhubnul, chlubil jsem se jim – a posloužil jsem jim radou, jak toho docílit. Obleky jsem měl kvalitní, z krásných látek, škoda je vyhodit, že…“
„No a když se pak dostal zpět na svou původní váhu, stejně jsme je vyhodili,“ upřesnila jeho žena.
„A tak jsem došel k názoru, že všechny tyhle diety jsou nesmysl,“ pokračoval ve své řeči její manžel. „Ale už jsem na to přišel, jak to vyřeším! Když o takových patnáct centimetrů vyrostu, budu mít váhu úplně ideální.“
„Dobrý nápad, ale jak to chceš provést?“ otázala se babi.
„To je ten malý detail, na který jsem ještě nepřišel. Ale je potřeba zkoumat, co ovlivňuje růstový faktor,“ dostalo se jí odpovědi.
„Takže by to mohly být třeba taky tyhle obložené chleby?“ otázala jsem se s mísou v ruce.
„Možná. Sem s nimi!“ A s plnou pusou nám slíbil, že zítra nám dá vědět, jestli vyrostl.
Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)
Mletá pomazánka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- ½ kg mletého jemného salámu
- 1 sterilovaná zelenina (Hradišťanka, Moravanka…) – obsah 330 g
- 4 polévkové lžíce majonézy
Postup
- Salám a zeleninu bez nálevu a bez feferonky umeleme na masovém mlýnku. Potom vmícháme na majonézu.
Poznámky
Tipy redakce
- Pomazánka je výborná na toasty, chleby, chlebíčky i jednohubky.
- Zdobíme dle fantazie, postačí zdobení sýrem, případně plátky klobásy.
- Pokud připravujeme na jednohubky a chceme mít pomazánku pikantní, použijeme zeleninu i s feferonkou.
- Vše můžeme zpracovávat pomocí tyčového mixéru. V tom případě salám nakrájíme na kostky a vložíme do vyšší nádoby, kam přidáme zeleninu – a vše důkladně rozmixujeme.
Foto: Olga Skálová
Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo), soukromý archiv autorky
Buďte první kdo přidá komentář