Naše babi měla vždy skvělé recepty na cukroví. Mezi nimi se objevil jeden, co měl opravený název. Z původní kokosové rolády byl opraven na farářskou roládu. My už jsme ji znali jen jako farářskou. Ale jak k tomu názvu ta roláda přišla? A proč měla babi v receptech opraveno?
Ta roláda za nic nemohla, jak nám babi povyprávěla.
Zkrátka a dobře, jednou se babička rozhodla udělat dobrý skutek a napekla cukroví i pro pana faráře z Karlína. No a pan farář jí mezi svátky říká, že měla cukroví opravdu výborné, ale ta roláda, ta byla ze všeho nejlepší! Tak se i další rok babi rozhodla udělat dobrý skutek a panu faráři tu roládu udělala místo krabice cukroví. Postupem času se z toho stala tradice a pan farář už nikdy neslavil Vánoce bez své rolády.
Od té doby babička milou roládu titulovala místo kokosové jako farářskou. A musím říct, že naše rodina tu roládu zbožňuje!
Farářská roláda
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 250 g pomletých sušenek "esíček"
- 100 g cukru moučka
- 3 g kakaa
- 1 lžíce rumu
- silná černá káva
První náplň
- 100 g másla
- 100 g cukru moučka
- 50 g kokosu
- 1 lžíce rumu
Druhá náplň
- 350 g dobré bílé čokolády
- 100 g 40% smetany
- 50 g kokosu
Postup
- Sušenky podrtíme (rozmixujeme) a smícháme s cukrem a kakaem. Přidáme rum a po lžičkách přidáváme černou kávu. Zpracováváme, dokud se nám vše nespojí v těsto, které se dá vyválet.
- Hned jak máme těsto hotové, vyválíme obdélníkovou placku. Potřeme náplní a zavineme. Zabalíme do igelitu nebo pečicího papíru a uchováváme v chladnu.
První náplň
- Všechny ingerence důkladně promícháme a připravenou placku ihned potíráme.
Druhá náplň
- Zahřejeme smetanu na 40–45 °C. Vlijeme do rozpuštěné bílé čokolády (teplota čokolády do 40 °C). Tyčovým mixérem šleháme, až nám vznikne lesklý kompaktní krém. Přidáme kokos a promícháme. Připravenou placku můžeme ihned potírat.
Poznámky
Tipy redakce:
- Kávu přidávejte opravdu po lžičkách, abyste najednou neměli těsto moc řídké. Milovníci rumu mohou po každé lžičce kávy přidat lžičku rumu 😉
- Obdélníková placka se bude dobře vyvalovat, když dáme těsto mezi dva pevnější igelity.
Foto: Justýna Malásková
Buďte první kdo přidá komentář