Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)

Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)
Foto: Freepik

Autorský kolektiv zkušených odborníků na zdravou výživu a přírodní léčbu předkládá „manuál pro úspěšné ozdravení trávicího traktu po aplikaci syntetických antibiotik“, jak zní podtitul knižního bestselleru nakladatelství Eminent.

Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej: Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)
Foto: se svolením nakladatelství Eminent

Díky antibiotikům lze zastavit nebo zpomalit růst bakterií, a proto se často užívají zejména k léčbě infekčních nemocí. Podle Ministerstva zdravotnictví však lékaři někdy předepisují antibiotika i v případech, kdy to není nutné, anebo zvolí nevhodné dávkování či délku léčby. Přitom jejich nadužívání vede k nebezpečné rezistenci bakterií a omezuje nebo přímo znemožňuje účinnost léčebného procesu.

Pokud však je tato léčba nezbytná, je třeba po jejím ukončení aplikovat probiotika, díky nimž lze omezit nežádoucí vedlejší účinky a obnovit antibiotiky narušené fungování imunity i střevní flóry.

Autoři upozorňují na úskalí léčby syntetickými antibiotiky, seznamují s naším vnitřním mikrobiálním světem a zaměřují se na prevenci a terapii přírodní cestou s ohledem na obnovení rovnováhy střevní flóry, detoxikaci organismu a jeho celkovou revitalizaci. Nabízejí užitečné informace o potravinách obsahujících probiotika, vyskytující se zejména v mléčných výrobcích, jako je kefír, jogurt, ovčí nebo kozí mléko, rovněž ve stále více oblíbené kvašené zelenině a dalších potravinách, které se významnou měrou podílejí na zdravě vyvážené funkci naší mikroflóry.

Stejně tak důležitou roli hraje prebiotikum – nestravitelná složka, obsažená v řadě potravin jako vláknina, vyživující mikrobiální flóru v trávicím traktu a podporující jeho správnou funkci. Podrobněji jsou uvedeny vybrané potraviny pomáhající při posílení zdraví – ořechy, rostlinné oleje, byliny, podpůrné a léčebné prostředky jako celozrnné obiloviny, rostlinné klíčky, houby, mořské řasy, smoothies a další. Každé potravině je věnován prostor s uvedením popisu účinků, včetně chutných receptů, doplněných mnoha barevnými fotografiemi. Nechybí ani důležitá upozornění, čeho se vyvarovat, či užitečné rady k podpoře zdraví.

Velice přitažlivě zpracovanou knihu s množstvím důležitých informací a doporučení uzavírá abecední seznam receptů a použité literatury. Uvítá ji nejen ten, kdo se právě léčí antibiotiky, ale každý, kdo se chce dozvědět přehledně poučným způsobem, jak posílit zdraví prevencí či v době nemoci.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), eminent.cz

Další články z této rubriky

Tak trochu šílení

Tak trochu šílení

Máte chuť na něco tak trochu šíleného? Podle autorova mínění název vystihuje řadu postav knihy.
Činy mrtvých

Činy mrtvých

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme.
Nelži mi

Nelži mi

Nemám ráda svět sociálních sítí. Sama jsem zastánkyně jednání z očí do očí. Miluji kafíčka s kamarádkou tisíckrát víc než…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*