Dnešním receptem pokračuje náš čtyřdílný seriál, ve kterém jsme se zaměřili na pokrmy, jimiž můžete obměnit svůj sváteční stůl. Recept opět pochází ze zajímavé knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska a připravili jsme jej ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press.
Jižní Čechy
KAPR NA MODRO
Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků.
Kapr na modro
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 kapr o hmotnosti lehce přes 1 kg
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 menší pórek
- 2 bobkové listy
- 5 zrnek nového koření
- 10 zrnek pepře
- 3 lžíce citronové šťávy
- 100 ml octa
- sůl
Postup
- V hrnci přivedeme k varu asi litr vody.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkev a celer oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostičky. Pórek očistíme a naporcujeme na tenčí půlkolečka.
- Zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Necháme lehce probublávat asi půl hodiny.
- Kapra omyjeme, vykucháme a očistíme od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapeme citronovou šťávou a osolíme.
- Pak jej vložíme do zeleninového vývaru a necháme táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držíme lehce pod bodem varu.
- Hotového kapra naporcujeme a podáváme s vařenými bramborami či bramborovým salátem.
Poznámky
Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartppress.cz, databazeknih.cz
Buďte první kdo přidá komentář