Kapr na modro – recept

Kapr na modro
Foto: Pixabay

Dnešním receptem pokračuje náš čtyřdílný seriál, ve kterém jsme se zaměřili na pokrmy, jimiž můžete obměnit svůj sváteční stůl. Recept opět pochází ze zajímavé knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska a připravili jsme jej ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press.

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Foto: se svolením nakladatelství Smart Press

Jižní Čechy

KAPR NA MODRO

Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků.

Kapr na modro

Kapr na modro

Petra Tajovský Pospěchová
Porcí 4 porce
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 kapr o hmotnosti lehce přes 1 kg
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 menší pórek
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrnek nového koření
  • 10 zrnek pepře
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml octa
  • sůl

Postup
 

  • V hrnci přivedeme k varu asi litr vody.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkev a celer oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostičky. Pórek očistíme a naporcujeme na tenčí půlkolečka.
  • Zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Necháme lehce probublávat asi půl hodiny.
  • Kapra omyjeme, vykucháme a očistíme od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapeme citronovou šťávou a osolíme.
  • Pak jej vložíme do zeleninového vývaru a necháme táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držíme lehce pod bodem varu.
  • Hotového kapra naporcujeme a podáváme s vařenými bramborami či bramborovým salátem.

Poznámky

Foto: se souhlasem nakladatelství Smart Press

Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartppress.cz, databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Rodinné zvyky při vaření

Rodinné zvyky při vaření

Máte také nějaké rodinné zvyky, které dodržujete právě při vaření? Jak to bylo v rodině autorky tohoto článku?

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*