Kuchařka Vojtěcha Vrtišky

Kuchařka Vojtěcha Vrtišky
Foto: Leonardo.ai

Jedenadvacetiletý student medicíny, Vojtěch Vrtiška, vítěz třetí řady soutěžního pořadu Peče celá země, představuje svých šedesát brilantních dezertů, připravovaných se znalostí cukrářského řemesla, s láskou a neobvyklou, inspirativní nápaditostí. Každý je uveden v původní i jednodušší verzi, která je snadná i pro začátečníka.

Kuchařka Vojtěcha Vrtišky
Foto: se svolením nakladatelství Albatros Media

V úvodu velkoryse vypravené kuchařky jsou zmíněny užitečné rady z cukrářské teorie. Pomohou dobře zvládnout přípravu různých typů těst, krémů, emulzí, polev nebo plastické čokolády. Vhod přijdou také instrukce o používaných surovinách a jejich nejoptimálnějším použití, stejně jako doporučení potřebných pomůcek.

 Kniha netušeně lahodných receptů je rozdělena do tří částí – na malé, střední a velké dezerty. V každé je vybráno deset tipů ve dvou variantách – jedna ve složitějším podání, druhá ve snazším, aby si ji mohl připravit i ten, kdo se cukrařině zatím nevěnoval. Všechny jsou připraveny s nadšením a motivující vynalézavostí. Autor je prezentuje se zajímavostmi a s poznámkou, čím je obměnil a vyladil k dokonalému chuťovému požitku. Podrobný popis přípravy je srozumitelný a u složitější verze navíc doplněn názornou kresbou. Mezi malými dezerty nechybí slavný Paris-Brest, Financier, Madeleine, či neobvyklá Perla, v níž se snoubí chuť ginu s okurkou a limetou, ani originální Virus, který Vojtěch Vrtiška přinesl na casting do České televize.

Jeho neotřelý přístup se projevuje i v dalších kulinárních skvostech, které dovádí do překvapivých variant. Tak třeba Charlotta, lehký střední dezert s klasickými cukrářskými piškoty, se v jeho pojetí proměňuje do podoby, kterou budete chtít hned vyzkoušet, a nejinak tomu bude u legendárního Sachru, z něhož udělal moderní XXL sušenku. Nadchne také kefírová buchta, jejíž přípravu posunul o kus dál, a jak říká, moc ho to bavilo.

V dalších dvaceti recepturách na velké, výjimečné dezerty se předvede klasický francouzský vánoční dort Bûche de Noël, z něhož autor ponechal jen základy, aby mohl uplatnit vlastní osobité pojetí. Výsledek je fascinující, stejně jako u Mangovníku, Srdce, vietnamského dortu Báhn Bông Lan, úchvatné Pavlovy – jejíž konzumace může vyvolat Pavlovův reflex, jak Vojtěch Vrtiška varuje, či brilantního Mont Blancu, jehož historie údajně sahá až do středověku. A když už si myslíte, že nic obdivuhodnějšího nemůže být, vyrazí vám dech dort v podobě busty Davida, či neuvěřitelně zpracovaný Peppermint, inspirovaný chutěmi čokoládových a mátových bonbonů, jež milovala autorova prababička.

Díky nevšední kuchařce můžete zažít úchvatnou alchymii přípravy lahodných dezertů, ať zvolíte jejich odvážnější či jednodušší variaci. Sobě i svým blízkým tak přichystáte vrcholný chuťový zážitek. Zkusíte to?

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz, cpress,cz, databazeknih.cz, knizniklub.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*