
Recepty pro pomalý hrnec
Nápaditá kuchařka populární blogerky Barbory Charvátové – přezdívané Máma v kuchyni – přináší vítané recepty pro příznivce vaření v pomalém hrnci. Příprava jídel sice trvá mnohem déle než běžně, ale protože vaření nedosahuje bodu varu, v pokrmech zůstávají důležité vitamíny i minerální látky, což příznivě ovlivní jejich výživnost i chuť.

Pomalý hrnec, hit posledních let, umožňuje kromě vaření také pečení, grilování, zapékání, smažení nebo zavařování. Použití hrnce je jednoduché. Stačí do něj vložit vše potřebné, zavřít víko, nastavit dobu vaření, a můžete se věnovat jiným věcem. Na rozdíl od papiňáku jde o opačný proces, kdy se jídlo vaří co nejpomaleji, aby se zachovala jeho intenzivní chuť.
Vše potřebné o používání „pomaláku“ vysvětluje autorka podrobně v úvodu nové kuchařky. Radí, jak vybrat správný přístroj a seznamuje se základními principy pomalého vaření. Recepty v knize jsou koncipované pro hrnec značky Crock-Pot, s keramickou nebo hliníkovou nádobou. Neznamená to však, že neuvaříte v hrnci jiné značky, neboť princip pomalého vaření je stejný pro všechny typy.
Můžete se s chutí pustit do vaření. Vybírat lze z několika nabídek polévek, z tradičních a oblíbených masitých jídel z hovězího, vepřového, drůbežího i králičího nebo mletého masa a také pokrmů z ryb a zvěřiny, které doplňují originální recepty jako indické bitter chicken, kachní prsa na pomerančích, maďarská rybí polévka halászlé či kuře na jablkách a brusinkách ad.
Nejen pro vegetariány jsou zde i bezmasá a méně masová jídla a takzvaná malá a ostatní jídla: například paštika, domácí kečup, ajvar, cibulová marmeláda, rebarborové čatní a švestková povidla. Milovníci sladkého se mohou rozhodnout třeba pro cheescake, mrkvový koláč s ořechy, brownies, vláčný jablečný koláč, žemlovku s tvarohem a překvapivě i tapiokový pudink s kokosem.
U každého receptu s rozpisem ingrediencí je popsán jednoduchý postup přípravy, nechybí počet porcí ani údaj, jak dlouho trvá vaření. Doplněn je celostránkovou fotografií hotového a přitažlivě servírovaného pokrmu a je zde i prostor pro vlastní poznámky.

Pro příznivce pomalého vaření poskytuje tato kuchařka výbornou inspiraci s nabídkou lahodných jídel, která lze snadno přichystat ve všední i sváteční den. Stejně dobře poslouží její tipy i pro běžné vaření.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz, cpress.cz, mamavkuchyni.cz, databazeknih.cz
Buďte první kdo přidá komentář