Loudavé vaření

Loudavé vaření
Foto: Leonardo.ai

Recepty pro pomalý hrnec

Nápaditá kuchařka populární blogerky Barbory Charvátové – přezdívané Máma v kuchyni – přináší vítané recepty pro příznivce vaření v pomalém hrnci. Příprava jídel sice trvá mnohem déle než běžně, ale protože vaření nedosahuje bodu varu, v pokrmech zůstávají důležité vitamíny i minerální látky, což příznivě ovlivní jejich výživnost i chuť.

Loudavé vaření
Foto: se svolením nakladatelství Albatros Media

Pomalý hrnec, hit posledních let, umožňuje kromě vaření také pečení, grilování, zapékání, smažení nebo zavařování. Použití hrnce je jednoduché. Stačí do něj vložit vše potřebné, zavřít víko, nastavit dobu vaření, a můžete se věnovat jiným věcem. Na rozdíl od papiňáku jde o opačný proces, kdy se jídlo vaří co nejpomaleji, aby se zachovala jeho intenzivní chuť.

Vše potřebné o používání „pomaláku“ vysvětluje autorka podrobně v úvodu nové kuchařky. Radí, jak vybrat správný přístroj a seznamuje se základními principy pomalého vaření. Recepty v knize jsou koncipované pro hrnec značky Crock-Pot, s keramickou nebo hliníkovou nádobou. Neznamená to však, že neuvaříte v hrnci jiné značky, neboť princip pomalého vaření je stejný pro všechny typy.

Můžete se s chutí pustit do vaření. Vybírat lze z několika nabídek polévek, z tradičních a oblíbených masitých jídel z hovězího, vepřového, drůbežího i králičího nebo mletého masa a také pokrmů z ryb a zvěřiny, které doplňují originální recepty jako indické bitter chicken, kachní prsa na pomerančích, maďarská rybí polévka halászlé či kuře na jablkách a brusinkách ad.

Nejen pro vegetariány jsou zde i bezmasá a méně masová jídla a takzvaná malá a ostatní jídla: například paštika, domácí kečup, ajvar, cibulová marmeláda, rebarborové čatní a švestková povidla. Milovníci sladkého se mohou rozhodnout třeba pro cheescake, mrkvový koláč s ořechy, brownies, vláčný jablečný koláč, žemlovku s tvarohem a překvapivě i tapiokový pudink s kokosem.

U každého receptu s rozpisem ingrediencí je popsán jednoduchý postup přípravy, nechybí počet porcí ani údaj, jak dlouho trvá vaření. Doplněn je celostránkovou fotografií hotového a přitažlivě servírovaného pokrmu a je zde i prostor pro vlastní poznámky.

Vaříme v remosce

Vaříme v remosce

„Královna remosek“ Karina Havlů připomíná výhody remosky a radí jak ji správně využívat. Zajímají vás…
Číst dále

Pro příznivce pomalého vaření poskytuje tato kuchařka výbornou inspiraci s nabídkou lahodných jídel, která lze snadno přichystat ve všední i sváteční den. Stejně dobře poslouží její tipy i pro běžné vaření.  

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz, cpress.cz, mamavkuchyni.cz,  databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Loudavé vaření

Loudavé vaření

Pomalý hrnec se stal miláčkem českých domovů – šetří čas, peníze i energii a pokrmy, které v něm zpracujete, neztratí…
Když věci nejdou tak, jak chcete

Když věci nejdou tak, jak chcete

Znáte ten nepříjemný pocit, když se ocitnete v nějaké obtížné životní situaci? Když přijdou těžké chvíle, ze kterých chcete co…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*