Příběh, který vás přiměje zamyslet se nad každodenními návyky. Dozvíte se, jak jednoduché preventivní kroky mohou chránit vaše zdraví.
V naší rodině bylo téma mytí melounu vždy zdrojem vášnivých debat. Někteří tvrdili, že je nutné meloun umýt, protože je to ovoce. Jiní zase říkali, že slupku stejně nejíme, tak proč se namáhat. Jednoho dne nám však praxe ukázala, kdo měl pravdu, a nebylo to zrovna příjemné zjištění.
Moje sestřenice, která patřila k těm, co melouny nemyli, na to doplatila. Pro ni bylo jednodušší vyhnout se nepořádku v kuchyni, když se slupka nejedla. Bohužel se ukázalo, že meloun může skrývat víc než jen trochu špíny. Když se jednoho dne zakousla do melounu, netušila, že na jeho povrchu číhá salmonela.
Sestřenice popisuje situaci s nadhledem: „Seděla jsem na záchodě s kýblem na klíně, když sanitka přijela pro mé tři děti. Po zlepšení mého stavu jsem za nimi běhala po nemocnici ještě dva týdny. Těch ušetřených pár minut mi za to fakt nestálo.“
Od té doby celá rodina melouny pečlivě myje. Někteří dokonce používají jar a až poté oplachují vodou. Hygiena je přeci jen důležitá.
Jak vybrat správný meloun
Při nákupu melounu je důležité věnovat pozornost několika znakům, které vám pomohou vybrat ten nejlepší kousek:
1. Polní skvrna: Hledejte krémově žlutou nebo oranžovožlutou skvrnu, která značí zralost. Bílá nebo světle zelená skvrna naznačuje, že meloun není zcela dozrálý.
2. Hmotnost: Zralý meloun by měl být těžký na svou velikost. To znamená, že je plný vody a šťavnatý.
3. Zvuk: Když na meloun poklepete, měl by vydávat hluboký, dutý zvuk. Nedozrálý nebo přezrálý meloun zní spíše tupě.
Doporučení pro bezpečnou konzumaci melounů
Melouny nejsou jediným ovocem, které by mělo být před konzumací pečlivě omyto. Podobně je tomu i u dalších druhů ovoce a zeleniny, které mohou na povrchu obsahovat nečistoty nebo škodlivé bakterie. Věnujte pár minut mytí a předejděte tak zdravotním komplikacím.
Nezapomeňte, že i malé úsilí při mytí potravin může mít velký vliv na vaše zdraví a pohodu celé rodiny.
Zdroj: Justýna Malásková, https://bezpecnostpotravin.cz/termin/meloun/, https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/22017/Myt-ci-nemyt-Ktere-potraviny-nepotrebuji-pred-konzumaci-pod-vodu, https://podcasty.seznam.cz/podcast/cteme-vam-prozeny-cz/triky-s-melounem-myt-ho-ci-nemyt-a-jak-ho-snadno-nakrajet-aby-se-pak-dobre-jedl-354524, Svetcestovatele.cz
Meloun je zelenina 🙂
Autor ani neví, že meloun není ovoce, ale zelenina…
ano já taky skončila v nemocní po neumytém melounu. Jako dítě jsem prodělala úplavici .
vždy vše omyju. Nikdy bych si nevzala neomyty kousek a nedala bych ho ani dětem a ani vnoucatkum.Zsm vždy vše několikrát umyju
to je strašný nesmysl mýt meloun.nemají pak v době lidé žádné protilátky a hned jsou nachcípaný
Máte pravdu