Známá odbornice na zdravou výživu, Pavla Momčilová (nar. 1941), předává svoje dlouholeté znalosti a zkušenosti na přednáškách i v desítkách knih a kuchařek, jež jsou u široké veřejnosti velice oblíbené.
Pavla Momčilová vychází z odborných poznatků o zdravé stravě i z prověřených receptů našich babiček, které vařily zdravě, hospodárně a přitom velice chutně. „U našich předků hledáme často inspiraci pro lepší postoje k životu, k přírodě, k bližnímu i k sobě samému. Nejinak je tomu často i v domácí kuchyni. Rádi vzpomínáme, jak nám chutnala jídla a „buchty“ od naší maminky nebo babičky…“
V knížce autorka nabízí na tři sta dvacet vesměs nenáročných lidových receptů, pocházejících z 19. a 20. století. Mezi předkrmy, kam patří i klasická domácí majonéza, najdeme rybu v rosolu, ševcovský bramborový salát či vlašský prvorepublikový, huspeninu, paštiku, válečný „tatarský biftek“ a další. Následují polévky s masem i bez něj a zavářky. Jako další jsou uvedeny tradiční i zapomenuté receptury nejrůznějších slaných i sladkých omáček. Nápadité masité pokrmy z telecího, hovězího, jehněčího, králičího, drůbežího a vepřového masa doplňují jídla ze zvěřiny a ryb. V bezmasých jídlech si lze vybrat z chutných variant z brambor, mouky a obilí. I ty, kteří neholdují zelenině, překvapí lahodné a rychlé recepty v jejích různých kombinacích, anebo úprava jako „kotletky“ z mrkve, kapustové řízky či kadeřávkové karbanátky.
Potěší domácí dobroty z kynutého, šlehaného i taženého těsta, návody na dorty, sváteční i vánoční cukroví, a rovněž praktické rady, jak zpracovat dary z přírody a zahrádky v podobě marmelád, perlivé limonády, různých šťáv, kompotů, likérů, sirupů či domácí višňovky.
Již při prohlížení pěkně upravené knihy narůstá chuť na výborná jídla v ní uvedená, doplněná o barevné fotografie a půvabné ilustrace.
„Dobré osvědčené a jednoduché české recepty a kvalitní domácí suroviny a – špetka vaší lásky k tomu – to jsou ty správné základy pohody a zdraví u rodinného stolu,“ povzbuzuje autorka k jejich připomenutí, oživení a vyzkoušení.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, medicapublishing.cz
Buďte první kdo přidá komentář