Mezi recepty naší babi se ukrýval i jeden pro záchranu na poslední chvíli před Mikulášem a Vánocemi. Proč pro záchranu a proč na poslední chvíli?
Protože když naše babi upekla perníčky (a to je pekla vždycky z dvojité dávky), do Mikuláše ani do Vánoc nikdy nevydržely. Potají jsme na ně, už jako děti, chodili a další generace to mají asi v genech, takže dělají to samé.
Naší babi tudíž nezbývalo, než perníčky těsně před Mikulášem i Vánocemi upéct znovu. Ale naštěstí tyto se nemusejí nechat uležet a jsou hned měkké. A jsou tak dobré, že se po nich jen „zapráší“. Vyzkoušejte je taky, tento recept je prověřený již několikátou generací 😉
Perníčky, které jsou hned měkké
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 celá vejce
- 2 lžíce dobrého tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření
Bílková poleva
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru dvakrát prosetého
Postup
- Ze všech ingrediencí uhněteme těsto. Pokud máme doma robota, vše nasypeme do mísy a necháme vymíchat. Překryjeme igelitem, aby neoschlo, a necháme v lednici "odpočinout" do druhého dne.
- Těsto rozválíme (můžeme podsypávat hladkou moukou, aby se při rozvalování nelepilo, ale čím méně, tím lépe) cca na 5mm sílu. Vykrajujeme různé tvary. Než dáme do trouby, potíráme rozšlehaným žloutkem s jednou lžící vody.
- Pečeme na plechu s pečicím papírem při 160 °C: menší tvary 8 min, větší tvary 9–10 min.
- Perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou, ale možná se stane, že zmizí dřív, než to stihneme. Jsou totiž vysoce návykové 😉
Bílková poleva
- Cukr s bílkem vymícháme a dáme do zdobicího sáčku.
Poznámky
Tip redakce:
Polevou je důležité zdobit v den její výroby, jinak bílek v polevě mění svou konzistenci a zdobení by šlo další dny špatně.Foto: Justýna Malásková
Zdroj: redakce – Justýna Malásková (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář