Pochoutky z horské chaloupky je více než jen kuchařka. Je to oslava české kuchyně a návrat k jednoduchým, avšak vynikajícím receptům našich babiček. S recepty, které byly oceněny i v soutěži Pochoutkový rok.
Naše babičky vařily chutně a jednoduše, často s využitím základních a sezónních surovin. Jejich kuchyně byla známá svou praktičností a schopností proměnit několik málo ingrediencí ve skvělá jídla. Mezi oblíbené pokrmy patřily bramborové šišky s mákem nebo strouhankou, které se podávaly jako hlavní jídlo nebo dezert. Dalším tradičním pokrmem byla slaná bramborová buchta, známá pod různými názvy jako hluchec, báč nebo bacan, obohacená o mák a koření.
Babičky také uměly skvěle využít dostupnou zeleninu, například smažený květák v trojobalu nebo lehké krůtí špízy s paprikovým dipem. V jejich kuchyni nechyběly ani klasické české polévky jako česnečka, která se připravovala z česneku, brambor a koření.
Vaření podle babiček je nejen o chuti, ale také o návratu k tradičním hodnotám a jednoduchosti, které dnes často postrádáme. Vyzkoušejte některé z těchto receptů a vraťte se do časů, kdy jídlo bylo vařeno s láskou a péčí.
Oblíbený moderátor Českého rozhlasu má nejen vysokoškolské vzdělání, ale je také vyučeným kuchařem a vaření a pečení patří mezi jeho koníčky. Napsal osm knih, z toho čtyři kuchařky. Ta nejnovější – Pochoutky z horské chaloupky – navazuje na knihu Pochoutky z chaloupky, vydanou před třemi lety.
Úvodem nové kuchařky Patrik Rozehnal vzpomíná na svoji babičku, která výborně vařila a vždy se s láskou starala, aby každému chutnalo a bylo mu dobře. Teplo domova, jaké rodině uměla vytvořit, stejně jako pak maminka, se snaží zajistit pro své milé také Patrik. Věří, že by naše prababičky měly radost, že i my v tom pokračujeme.
Zavítejme na návštěvu do Patrikovy malebné krkonošské chaloupky a vyzkoušejme na sto skvělých, osvědčených a původních rodinných receptů klasické české kuchyně, které s chutí vařili a jedli naši předci. Pustit se do nich můžete na chalupě, anebo doma a zvládne je i začínající kuchař.
V knize jsou rozděleny do tří částí – pochoutky na slano, na sladko a velikonoční. Najdeme mezi nimi rozmanité chuťovky jako nakládaný sýr, plněné papriky nebo květák, tlačenkový či matjesový salát, sezónní kosmatice, vejce do skla a mnoho dalších dobrot.
Vhod přijdou také malá jídla v podobě ďábelských topinek, rybích kroket apod. Kromě klasických polévek nabízí tato kuchařka masitá jídla počínaje poctivým gulášem, rolovaným pečeným bůčkem se zelím, svinutými řízky, pečeným kuřetem. Pro milovníky zvěřiny jsou tu návody na jejich tradiční úpravu a nechybí ani pokrmy z mletého masa.
Ze sladkých pokrmů nelze vynechat oblíbené druhy bábovek, bublaninu, piškotovou roládu s malinami, nabízejí se i báječné řezy, koláče, palačinky, dorty, krémové dezerty, zavařeniny i sladké nápoje. K oslavě velikonočních svátků se kromě tradičního mazance a zajíčka v chaloupce chystá polévka hodovačka, jidáše nebo vaječná tlačenka.
Ať se rozhodnete pro kterýkoliv ze stovky výborných receptů, doprovázených barevnými fotografiemi, určitě si pochutnáte!
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), radioteka.cz, https://www.databazeknih.cz/knihy/pochoutky-z-horske-chaloupky-540443, https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/pochoutky-z-horske-chaloupky-662965352,
Buďte první kdo přidá komentář