I když máme podle kalendáře ještě podzim, Vánoce se kvapem blíží. Proto jsme pro vás připravili, ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, čtyřdílný seriál tipů na pokrmy, které si můžete naplánovat do svátečního jídelníčku. Recepty pocházejí z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. V dnešním prvním dílu přinášíme recept na černého kubu.
Šumava
ČERNÝ KUBA
Snad žádné jídlo nebylo s šumavskými Vánocemi spjato tak jako kuba. Dělával se i v bohatších rodinách, kde o slavnostním večeru mívali na stole rybu. Tradičně se připravuje z krupek a hřibů modráků, které pokrmu dávají charakteristickou tmavou barvu. Nemůže v něm chybět ani česnek, který byl Slovany po staletí považován za bylinu ochrannou.
Černý kuba
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 300 g krup
- 100 g sušených hub
- 3 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- drcený kmín
- majoránka, sůl
Postup
- Houby necháme namočené přes noc ve vlažné vodě, v jiném hrnci namočíme kroupy.
- Namočené kroupy slijeme, propláchneme, zalijeme osolenou vodou a vaříme, dokud nezměknou.
- Po čtvrt hodině varu přidáme do hrnce namočené houby.
- Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme sádlo (trochu si schováme na vymazání pekáče) a na něm orestujeme cibuli s kmínem.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme sádlem.
- Kroupy s houbami scedíme (trochu vody si odložíme do hrníčku), vmícháme utřený česnek a majoránku rozetřenou mezi dlaněmi. Vařečkou důkladně promícháme. Směs vyklopíme do vymazaného pekáčku a necháme čtvrt hodiny zapéct v troubě.
Poznámky
Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartppress.cz, databazeknih.cz, www.smartpress.cz
Buďte první kdo přidá komentář