Autory velkolepé moderní kuchařské bible, bestselleru mezi kuchařkami, jsou odborný gastronomický poradce Roman Vaněk (nar. 1969) z Pražského kulinářského institutu a jeho manželka Jana. Výjimečná publikace nabízí přes čtyři sta receptů a je skvělou inspirací k přípravě nejoblíbenějších tradičních i moderních jídel z Čech a Moravy.
Úvodní kapitola zve na procházku naší krajinou, zachycenou na nádherných barevných fotografiích se záměrem ukázat i její produkty využívané v kulinárním umění, ať jde o plody zeleniny, ovoce, vinné révy, o pěstování obilí či chov hospodářských zvířat a ryb.
Hlavní, nejobsáhlejší část je věnovaná konkrétním ukázkám správného postupu u vaření masitých, bezmasých nebo sladkých pokrmů, díky nimž i začátečník snadno zvládne recepty popsané od základů krokem za krokem včetně osvědčených rad, jak jídlo vylepšit. Hotová jídla a někdy i postup přípravy zachycuje řada barevných fotografií.
Ve dvaceti třech tematických kapitolách se představí úctyhodný počet 431 receptů, představujících souhrn většiny těch, jež Roman Vaněk dosud vydal v jednotlivých kuchařkách. Jsou zastoupeny od nejjednodušších – například úpravy vajec – přes polévky včetně návodů na jejich vložky, zeleninová a ovocná jídla, houbové recepty, po různě složité, chuťově vyvážené i pikantní masité pokrmy dušené, vařené, pečené i smažené, jídla z ryb a uzenin.
Své místo zde má bohatý výběr sladkých pokrmů a pečiva ve sladké i slané podobě, nejrůznější pomazánky i obvyklé přílohy, ať už ve formě knedlíků, noků, kroket, placek, brambor, rýže, nudlí, zelí, špenátu nebo zeleninových pyré. Všechny uveřejněné recepty lze rychle vyhledat jak v přehledném obsahu, tak v abecedním rejstříku.
Jedinečná publikace o rozměrech 220 x 275 mm ve velkorysé grafické úpravě obsahuje více než čtyři sta nejoblíbenějších receptů a 762 fotografií, jež jsou dílem Pavla Bílka, Tomáše Nováka a Michala Šetky. Může být hodnotným dárkem pro začátečníky, kteří se podle ní naučí vařit, a jako výborná inspirace zpestření vlastní skladby osvědčených receptů potěší i pokročilé. Tento klenot mezi kuchařkami by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), prakul.cz
Buďte první kdo přidá komentář