Sami sobě lékařem: Jak porazit stres a posílit imunitu bez léků

sami_sobe_lekarem
Foto_ Leonardo-ai

Duševně mladá, bohužel už dlouho… Proto tělo vykazuje naprosto jiné znaky a signály než duše. Při běhu za vnoučaty mysl letí, ale nohy neposlouchají jako jindy. Taky chůze do schodů (nebo i ze schodů) už není příjemným protažením, ale spíše souboj kloubů a svalů s vůlí. Do toho postupně „zdokonalovaná“ alergie na kde co.

Tyto a mnohé další neduhy provází mnohé z nás. Dnešní svět zná na většinu z nich pilulky, injekce, potravinové doplňky, ale tak nějak zapomíná třeba na sílu bylinek.

Přitom některé bylinky mají obrovský terapeutický potenciál, ovlivňují náš imunitní systém, pomáhají tělu i duši. Dokonce jsou byliny, které dokáží člověku nahradit energetické nápoje a syntetická povzbuzovala. Jde o rostlinky s obsahem kofeinu.

Bylinky obsahují přírodní bioaktivní molekuly jako alkaloidy, flavonoidy a terpenoidy, které mají terapeutické účinky. Tyto látky mohou zlepšit imunitní systém, potlačovat záněty a bojovat proti patogenům.

Jsou také takové, které spíše člověku posilují imunitu, pomáhají předcházet nemocem nebo jejich průběh alespoň „zmírňovat“. V době nachlazení může pomoct už preventivní popíjení vyluhovaných bylinek, ale také v době rekonvalescence mohou být bylinky výbornými pomocníky. Mezi takové nejznámější patří Černý bez, Echinacea, Bazalka posvátná, Pampeliška, Lékořice nebo Ženšen.

K bylinám na posílení našeho imunitního systému a odolnosti proti stresu patří třeba Kozinec blanitý, Černohlávek obecný, Dobromysl obecná nebo Zázvor lékařský.

Na snížení hladiny cukru a cholesterolu nebo proti bolest hlavy působí Parcha saflorová.

Nejčastější užití bylin nyní bývá v různých čajích. Takové zpracování bylin ale není vždy tím nejlepším pro jejich účinek. Je možné přidávat je jako koření do jídla nebo z nich přímo vařit, případně zhotovovat nápoje louhováním.

Jarní kopřivový špenát nebo jídlo ochucené medvědím česnekem, nádivka z kopřiv a pažitkou posypaný chleba s máslem jsou tradiční jídla spojovaná s příchodem jara.

Jsou bylinky, jejichž přínos není omezen ani tepelným zpracováním, hodně z nich ale sílu svých léčivých účinků ztrácí špatným zpracováním. Patří sem třeba šípek. Šípkový čaj mnoho tělu nedodá, ale několikahodinový výluh z nadrcených šípků ano.

Některé rostlinky můžeme zpracovávat celoročně. Jejich kořínky se dají využívat na podzim nebo v zimě, na jaře nebo v létě zase jejich listy a květy. Mají třeba léčivé účinky na zuby a dutinu ústní. Jsou to příkladně Tymián obecný nebo Skořicovník pravý.

Podívejme se i na bylinky, které jsou zase vhodné pro vnější využití. Jejich tinktury nebo krémy, oleje s výtažky bylin pomáhají léčit rány, plísně nebo různé infekce. Patří mezi ně Heřmánek pravý, Měsíček lékařský, Třezalka tečkovaná nebo Hřebíčkovec kořenný.

Důležité ale je, všeho s mírou! A ještě jedna připomínka: každý jsme jiný, proto co jednomu může v určité koncentraci pomoct, druhému může ublížit. Pokud si někdo budete chtít i něco vypěstovat nebo vyrobit, nezapomínejte na to.

Zdroj: redakce – Zdena Mášová, mediacalnewstoday.com, https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8045, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169,

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*