Osvěžující nápoj, na léto ideální, ale podle mnohých také elixír zdraví. Jestli jste kombuchu doteď neznali, je nejvyšší čas to napravit.
Kombucha je velmi zjednodušeně řečeno houba (konkrétněji je to symbióza octových bakterií a několika druhů kvasinek), která umí přeměnit sladký čaj na osvěžující nápoj. Nutno dodat, že extrémně zdravý, protože přeměnu má na svědomí fermentace, a ta je, jak známo, zdrojem tělu prospěšných bakterií. Někdy se jí také říká čajový kefír nebo kombuchové víno, protože může obsahovat kapku alkoholu vzniklého kvašením.
Hlavně žádné novoty
Kdo by si myslel, že se jedná o nějakou převratnou novinku, hluboce by se mýlil. V našich končinách si ji lidé vyráběli už po 1. světové válce, v Asii, odkud pochází, ji ale znají po staletí. Dokonce je oblíbenou součástí tradiční čínské medicíny.
Co můžete od kombuchy čekat
Když se tohoto nápoje poprvé napijete, může se vám v ústech rozehrát filharmonie chutí a pocitů. Někomu chutná „na první dobrou“, jiný si na specifickou chuť musí nejprve zvyknout. Pořádně zfermentovaná kombucha je octově nakyslá a lehce perlivá, chutná po čaji, základní výrobní surovině, cítit v ní můžete i bylinky, ovoce nebo sirupy, které se do ní mohou přidat. Ideální je pít ji pořádně vychlazenou a pro zachování dobrého zdraví je prý denně dobré vypít jí půl litru.
Kde ji sehnat
Nejsnazší cestou, jak zjistit, jestli vám bude kombucha vůbec chutnat, je koupit si ji hotovou. Připravte se ale na to, že tento momentálně velmi populární nápoj není nejlevnější. Lahvičku o objemu 400 ml pořídíte přibližně za 50 Kč a v sortimentu ji mají jak prodejny zdravé výživy, tak i větší supermarkety.
Víc než jednu si ale nekupujte, protože její výroba doma je jednoduchá jak facka a pět litrů nápoje pořídíte za pár korun.
Jak si vyrobit kombuchu doma
Do začátku je potřeba mít kombuchu samotnou. Poptejte se mezi přáteli, velmi rychle se množí, a tak je celkem běžné, že ji mezi sebou lidé sdílí. Násada se ale dá i koupit, mívají ji v lékárnách nebo prodejnách se zdravou výživou.
Než se pustíte do samotné přípravy, ověřte si, že máte potřebné vybavení. Velmi důležitou zásadou je nepracovat při přípravě kombuchy s žádnými kovovými nástroji. Můžete sáhnout po skleněném džbánu, porcelánu, plastu nebo využít vlastní (čisté!) ruce. Potřebovat budete i větší nádobu, ideálně velkou sklenici od rychlokvašek nebo dnes tolik populární nápojovou nádobu s kohoutem.
A dál už se držte jednoduchého návodu:
- Uvařte si 4 litry čaje (je jedno, zda to bude černý nebo zelený, vždy vybírejte co nejkvalitnější; kombucha potřebuje ke svému růstu kofein, theobromin a theofylin) a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do čaje přidejte cukr, mělo by ho být alespoň 80 g na litr, v případě 4 litrů čaje tedy 320 g, a nechte rozpustit.
- Vše přelijte do skleněné velké nádoby, přidejte kombuchu spolu s hrnečkem původního nálevu z kombuchy (pokud kupujete násadu, tak přidejte celou násadu, až si budete vyrábět další várku, přidejte alespoň hrneček již vytvořeného nápoje).
- Důkladně zakryjte plátýnkem a zajistěte gumičkou. Fermentace probíhá za přístupu vzduchu, zároveň ale kvašení láká octomilky. Dejte si tedy pozor, až nikde nezůstane žádná dírka, vytvořili byste si doma octomilkovou líheň.
- Nechte týden kvasit mimo sluneční dosah při běžné pokojové teplotě, poté každý den ochutnávejte. Fermentace trvá pokaždé jinak dlouhou dobu v závislosti na množství přidaného cukru a okolní teplotě, většinou je „zralá“ a lehce perlivá do 14 dnů.
- Až bude nápoj podle vašeho gusta, stočte ho přes (nekovové) sítko do sklenic a uskladněte v lednici.
- Založte novou várku kombuchy.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, wikipedia.com
Buďte první kdo přidá komentář