Kde jsou ty časy, kdy se z dýní vyráběl kompot nebo marmeláda… Dnešní kuchařky překypují recepty na dobroty z oranžových plodů a ty většinou stojí za vyzkoušení. Jdete do toho s námi?
Dýňové bramboráčky
Variací na klasické bramboráky existuje bezpočet. V létě je většinou tvoříme z cuket, podzim si říká o dýňovou verzi.
Dýňové bramboráčky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 200 g brambor
- 400 g čerstvé dýně
- 2 vejce
- špetka muškátového květu
- troška petrželky
- pár lístků bazalky
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory a dýni oloupeme, dýni navíc zbavíme semínek, a obojí nastrouháme nahrubo.
- Vydatně osolíme, promícháme, necháme chvíli v cedníku okapat přebytečnou vodu a na závěr ji ještě vymačkáme.
- V míse promícháme zeleninu s vejci, muškátovým květem, pepřem a nasekanými bylinkami.
- Na pánvi rozpálíme olej a smažíme placičky.
- Podáváme samotné nebo s ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou.
Dýňové gnocchi
Věděli jste, že vyrobit si doma gnocchi (nebo také noky) je velmi jednoduchá záležitost? Ty dýňové jsou navíc krásně barevné a podávat je můžete jen s máslem a strouhaným sýrem.
Dýňové gnocchi
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 250 g dýňového pyré (vyrobíte ho z dužiny, kterou rozmixujete)
- 200-250 g hladké mouky
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup
- Všechny suroviny (mouku přisypáváme postupně) zpracujeme do měkkého nelepivého těsta a necháme chvíli odpočinout v lednici.
- Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta postupně tvarujeme tenké válečky o průměru cca 2 cm. Každý krájíme na malé kousky velikosti sousta a tvoříme z nich nočky (můžete si pomoci i vidličkou, kterou jednotlivé kousky lehce zmáčknete).
- Noky vaříme v osolené vodě těsně pod bodem varu 3 – 5 minut, hotové jsou, jakmile vyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou vyndáme z vody a můžeme podávat.
- Skvělé jsou s rajčatovou omáčkou, jakýmkoliv pestem nebo jen tak přelité máslem a posypané nastrouhaným sýrem.
Čokoládové dýňové muffiny
Pro zpracování ve sladkých dezertech je dýně ideální. Krásně je zvláční a vy do sebe dostanete dávku vlákniny, kterou všichni potřebujeme.
Čokoládové dýňové muffiny
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 200 g dýňového pyré
- 100 g nasekané čokolády
- 100 ml oleje
- 120 g cukru
- 80 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- kakao na posypání
Postup
- Všechny suroviny smícháme do hladkého těsta.
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které plníme těstem do tří čtvrtin.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
- Vyndáme, necháme zchladnout a před podáváním posypeme kakaem.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, soukromý archiv autorky
Buďte první kdo přidá komentář