V dnešním – druhém dílu našeho čtyřdílného seriálu, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, přinášíme zajímavý recept, jímž můžete zpestřit svůj vánoční stůl. Recept je opět z krásné knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska.
Praha
ŠNECI PO PRAŽSKU
Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince. Šneky však hospodyně dělávaly i během roku; hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu.
Šneci po pražsku
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 24 šneků
- 6 lžic másla
- 2 žloutky
- 3 žemle
- 2 sardelky
- 3 lžíce smetany
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 špetka bílého mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 špetka soli
Postup
- Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa.
- Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek.
- Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit.
- Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru.
- Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel.
- Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na190 °C.
Poznámky
Zdroj: Petra Tajovský Pospěchová, smartpress.cz, databazeknih.cz, www.smartpress.cz
Buďte první kdo přidá komentář