Španělská kuchyně: koření, tradice i speciality

Španělská kuchyně
Foto: Leonardo.ai

Historie této kuchyně sahá daleko do minulosti. Španělsko, z dějepisného hlediska, bylo křižovatkou, kde se potkávaly různé kultury. A ty zanechaly stopu i v kuchyních.

Můžeme takto vysledovat používání různých surovin, které ovlivnily jídla této země. Pojďme se podívat na to, v čem je španělská kuchyně jiná a výjimečná.

Ve Španělsku a Portugalsku se díky nadvládě Maurů na Pyrenejském poloostrovu používá nejvíce koření. Díky tomu, že zde bylo důležité rozcestí, dostalo se sem tehdy exotické koření: skořice, hřebíček, muškátový květ, které přivážely lodě. Díky cestám Kryštofa Kolumba, sem byla přivezena také paprika, rajčata a fazole – a rovněž způsoby úpravy jídel od Indiánů.

Tím pádem je španělská kuchyně velice pestrá. Používá se zde olivový olej, paprika i šafrán. Španělé používají rádi skořici, která se z Amerika dostala do této země dříve než do ostatních zemí Evropy.  Skořice se tady přidává do čokolády a z čokolády se připravují další jídla.

Na rozdíl od italské kuchyně se zde neužívá tolik bazalky, ale zase se nešetří česnekem a cibulí. Od Maurů převzali Španělé používání rozinek a mandlí – a to i do slaných jídel! A také způsob úpravy špenátu, kterým plní palačinky. Ty zapékají se sýrem a rajskou omáčkou.

Sever Španělska je ve znamení brambor a hovězího masa, ve vnitrozemí rádi připravují luštěniny (fazole, cizrnu) se skopovým masem. Jih země pak předkládá rýži s masem vepřovým.

Kromě toho se zde podávají křepelky, koroptve, zajíci, králíci. A pochopitelně, jako každá země, která má přístup k moři, je zde v jídelníčku velká obliba ryb a mořských plodů.

Odtud také pochází jídla, jež bychom dnes nazvali „eintopfy“, která byla vhodná pro vojenskou kuchyni španělských dobyvatelů. V Kastilsku je to známá olla podrida, která sestává z různých druhů masa, uzeniny, zeleniny a fazolí. A také puchero, které se připravuje z různých druhů masa, koření, rajčat, fazolí, zelí, brambor a nudlí.

Ve Valencii se připravuje paella, která je typem hodně ostrého rizota (původ tohoto pokrmu je z Indie). Recepty a postupy na tento pokrm se hodně liší. Ovšem nejdůležitější je, použít při přípravě kulatozrnnou rýži.

V Andalusii se podává gaspacho – andaluský salát, který je vlastně takovou studenou polévka připravovanou z čerstvé zeleniny. Hustší variantou této polévky je salmorejo.

Španělská kuchyně obsahuje tradiční jídla, ale také speciality. V Andalusii se používají skvělá vína a olivy, ve Valencii pomeranče a česnek, v Katalánii obsahují pokrmy především hodně koření a aromatických bylin, ale má zde své zastoupení také paprika.

Pokud vás zajímají dezerty, ty jsou ve Španělsku poměrně jednoduché, ale velice chutné. Je to například churros – smažené těsto, které si namáčíte při konzumaci do horké čokolády, dále mandlový koláč tarta de Santiago anebo karamelový puding flan.

K pití se zde nejčastěji podává vychlazená sangría, která sestáváz červeného vína, ovoce, cukru a brandy. A známý je také tradiční španělský letní drink tinto de Verano – červené víno smíchané s citronovou limonádou.

Dnes již dávno tato země není největším obchodním centrem s kořením, jak tomu bylo v minulosti. Ale díky produkci česneku, aromatických bylin a různých druhů koření má španělská kuchyně výsadní místo mezi těmi světovými.

Zdroj: redakce – Olga Skálová, cultures.cz, wikipedia.com, thirdage.com, soukromý archiv autorky

Španělský salát

Olga Skálová
Vytisknout

Suroviny
  

  • 500 g okurek
  • 500 g rajčat
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bylinkového octa
  • 1 lžíce strouhaného křenu

Postup
 

  • Okurky nakrájíme na jemnější kostičky, rajčata na trošku hrubší kostky, cibuli najemno.
  • Vše smícháme, přidáme prolisovaný česnek.
  • Poté přidáme olej, ocet, sůl a pepř.
  • Dáme vychladit.

Poznámky

Tip: 
Salát můžeme při servírování posypat ještě troškou strouhaného křenu.
Podávat se může jako předkrm, samostatné jídlo nebo jako příloha.

Zdroj: redakce – Olga Skálová, cultures.cz, wikipedia.com, thirdage.com, soukromý archiv autorky

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*