Udržitelné Vánoce bez zbytečného plýtvání. Pár tipů jak na to… 

Udržitelné Vánoce bez zbytečného plýtvání
Foto: Freepik

Přebytečné zásoby, které po svátcích letí do koše, hromady vyhozených papírových obalů a popelnice praskající ve švech. Vánoce se velmi často ze svátků klidu, pohody a setkávání přelijí do jednoho velkého plýtvání. A většinou se tomu dá velmi snadno předejít – ať už lepším plánováním nebo třeba využitím nových trendů. Chcete mít letos svátky víc „neplýtvací“? Vyzkoušejte několik tipů, které vám k tomu pomohou. 

Jídlo a potraviny končí v koších a odpadcích až příliš často. Každý z nás ročně vyhodí 91 kg potravin a jednu třetinu veškerého odpadu z domácností tvoří právě jídlo. Plýtváme ale i jinak – třeba tím, že se bráníme upcyklingu a recyklaci. Vánoce jsou skvělou příležitostí, jak to doma zkusit udržitelněji. 

 Balte po japonsku 

Jak se vyhnout obří spotřebě dárkového papíru? Místo klasického běleného s vánočními motivy vyzkoušejte přírodní hnědý papír, který je ideální na kreativní dotvoření. Pokud máte doma přebytky ze šití, možná vás osloví japonská metoda balení do šátků a látek furoshiki, se kterou se každý dárek promění v malé umělecké dílo. Kromě šátků můžete sáhnout klidně i po hezké vánoční utěrce, kterou pak obdarovaný určitě využije.  

Pamatujete na naše babičky, které papírové vánoční obaly zodpovědně přežehlily a uložily na další roky? Důvodem nebyl jen obecný nedostatek hezkého balicího papíru, ale také snaha neplýtvat. Vyhodit jednou využitý papír, který není nijak poničený, totiž opravdu nedává smysl. A pohled na plné kontejnery s papírem je po svátcích mnohdy docela smutný. Až opadne euforie z dárků a pod stromečkem zavládne klid, zkuste použité papíry přebrat a ty zachovalé využít zase někdy příště.  

Upcyklujte! 

Proč utrácet za plastové dekorace a napodobeniny přírodnin, když originál bude vždycky nejen hezčí, ale i levnější? Na výrobu originálních dekorací, ale také obalů na dárky a jmenovek se skvěle hodí přebytečné papírové tašky z online nákupů a rozesílek, které tak najdou nové uplatnění. K ozdobení svých výtvorů pak využijte nebarvené provázky, zbytky mašlí, větvičky nebo sušené květiny. Povaluje se vám doma lehce unavené ovoce? Nakrájejte ho na plátky a usušte, bude se hodit na vánoční stromeček nebo jako přírodní voňavá dekorace.  

Tip: Přebytečné papírové tašky se nehodí jen na tvoření, ale využijete je také v kuchyni. Jsou skvělé k uchovávání ovoce a zeleniny, kterým plastové pytlíky nesvědčí. 

Pečte beze zbytku 

Perníčky, linecké, ořechové… vánoční pečení s sebou nese velkou spotřebu vajíček., a především žloutků. Lednice se pak plní hrníčky s bílky, na které většinou po pár dnech zapomeneme a pak je chtě nechtě musíme vyhodit.  

Kam s nimi? Kromě pusinek nebo kokosek můžete bílky přidat do polévek jako výborný zdroj bílkovin, připravit z nich domácí majonézu nebo odlehčenou omeletu. Přebytečné bílky se nemusíte bát ani zmrazit – vydrží vám až půl roku.  

Tip: Jak na sněhové pusinky z přebytečných bílků? Ve vodní lázni vyšlehejte tři bílky s 225 g cukru krupice. Pokud chcete pusinky barevné, použijte pár kapek potravinářského barviva. Na plech tvořte pomocí sáčku pusinky, které pak v troubě sušte cca 45-60 minut při teplotě okolo 100 °C. 

Ani slupka nazmar 

Vánoční vaření, to je i spousta loupání a okrajování – třeba v podobě zeleniny do bramborového salátu. Házíte slupky rovnou do kompostovacího koše? Zkuste je ještě využít v kuchyni. Ze zeleninových slupek můžete připravit výborné domácí chipsy, na které vám bude stačit jen trocha soli a koření. Směs zeleninových zbytků poslouží také jako základ vývaru, který si jednoduše zamrazíte a využijete třeba v lednu, až se vám nebude chtít složitě vařit. 

Tip: Slupky z jablek nebo hrušek se hodí na přípravu zimního ovocného čaje nebo limonády plné vitamínů. Právě ve slupce a pod slupkou se jich totiž ukrývá nejvíc! 

Plánování šetří čas i peníze 

Nákup potravin naslepo je to nejhorší, co můžete nejen během svátků udělat. Většinou totiž vede k přebytkům, které pak končí v koši. Pokud chcete mít letošní Vánoce „bezezbytkové“, začněte dobrým plánováním. Sepište si seznam jídel, která budete vařit, naplánujte občerstvení podle návštěv a počítejte i se dny, kdy budete pryč. Podle jídel pak teprve nakupujte – uvidíte, že s nákupem podle seznamu utratíte mnohem méně.  

 Nahlásila se vám během svátků a prázdnin na poslední chvíli návštěva, se kterou jste vůbec nepočítali? Nepanikařte. Nemusíte hned vyrážet do obchodu a shánět suroviny na večeři nebo občerstvení. Zkuste aplikaci Nesnězeno, kde můžete napříč celou republikou ulovit potraviny z obchodů nebo přebytečná jídla z lokálních restaurací za výhodnější cenu.

Skladujte potraviny správně 

O svátcích praskají naše ledničky ve švech, ovšem ne vždycky jsou v nich potraviny uskladněné správně. A ne všechny také do ledničky patří. Správné skladování přitom může trvanlivost potravin prodloužit a ušetřit tak nemalé peníze. Třeba takový česnek a cibule rozhodně ocení, když je uložíte do látkového pytlíčku mimo lednici. Stejně tak nedělá chlad dobře rajčatům, která v něm rychle ztrácí svou chuť. Na lince mimo lednici nechejte i citrusové plody a exotické ovoce – pokud ho nestíháte spotřebovat, nekupujte ho tolik do zásoby. 

A jak je to s trvanlivostí vánočních specialit? Bramborový salát uchovávejte vždy v ledničce a spotřebujte nejdéle do tří dnů. Pozor si dejte na přístup „odleželý chutná nejlíp“ – u salátu se rozhodně nevyplatí a mohl by vás vytrestat zažívacími obtížemi. 

Pokud milujete nepečené cukroví, připravte ho těsně před Vánoci, skladujte ho v chladu a spotřebujte během několika dnů v závislosti na použitých surovinách. Suché cukroví je trvanlivější a patří do papírové krabice mimo lednici – jen si pohlídejte, aby okolní teplota příliš nekolísala.  

Zdroj: Jan Řezáč, fyi.cz, nesnezeno.cz, santor.cz, viscojis.cz, bonami.cz, soukromý archiv autora

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*