Vaříme v remosce

Vaříme v remosce
Foto: Dana Vondrášková

V novém, přepracovaném vydání vyšla úspěšná kuchařka s 235 úžasnými recepty z oblíbené remosky. Zaujmou nejen starší generaci, jež na ni nedá dopustit, ale i kuchařky, které ocení její výhody v nové, vylepšené podobě. Bestseller Kariny Havlů Vaříme v remosce se těší dlouhodobě velkému úspěchu u nás i na Slovensku, v Polsku, Litvě a Velké Británii, kde se jí prodalo na čtyřicet tisíc výtisků.

Vaříme v remosce
Foto: se svolením nakladatelství Albatros Media, a. s.

Karina Havlů (1951-2018) byla uznávanou překladatelkou knih a divadelních her. Žila střídavě u nás a v Itálii, kam se před třiceti roky s manželem odstěhovala a kde se několik let léčila z vážného onemocnění. Při hledání informací, jak se nemoci natrvalo zbavit, nalezla východisko v makrobiotické stravě. Tak se dostala k první kuchařce, jež ji proslavila na poli kulinářství u nás i v zahraničí a dostalo se jí opakovaných vydání. Jen v nakladatelství Vyšehrad vyšla dvacetkrát. Výborné recepty inspirované italskou i domácí kuchyní vařila nejraději v remosce, kterou si nemohla vynachválit.

V úvodu autorka přezdívaná jako „královna remosek“ připomíná výhody remosky – úžasného československého vynálezu – a radí, jak ji správně používat. V předpisech nechybí ani polévky, ať běžné, nebo i trochu nevšední. Zaujmou nápadité předkrmy a malá pohoštění, po nichž následují lákavá a pikantní jídla z vepřového, hovězího, telecího, jehněčího, drůbežího i mletého masa. Také ti, jimž chutná maso králíka, zvěřiny a ryb si přijdou na své. Vždyť dušená bavorská vepřová kýta na pivě, vepřový vrabec, roštěnky na různé způsoby, telecí perkelt nebo smažený telecí řízek Cordon bleu, ražniči, pikantní kuřecí stehna či králičí stehna v šunkové košilce, potěší všechny milovníky masitých jídel.

Vaříme v remosce
Karina Havlů na slavnostním uvedení své knihy. Foto: Dana Vondrášková

Praktická kuchařka pokrmů z remosky naplní očekávání i těch nejmlsnějších jazýčků. Část receptů je věnována zeleninovým pokrmům, kde nechybí výborný chřest s bešamelem, zapečené artyčoky s parmazánem, brokolicový nákyp nebo špenátový koláč.

Vaříme v remosce
Na knižním křtu panovala radostná nálada. Foto: Dana Vondrášková

Stejně vynalézavá jsou jídla z brambor, luštěnin, sóji a sójového masa, či pizza, těstoviny a rizota v různých obměnách. Autorka uvádí i návody na vaječné, sýrové a houbové pokrmy, studené i teplé omáčky či různé druhy knedlíků a doporučuje, jak i ze zbytků lze uvařit skvělé jídlo. Závěrem jsou uvedeny oblíbené dezerty, moučníky, koláče, dorty, a dokonce i vánočnímu cukroví.

Vaříme v remosce
Kristian Kodet, kmotr knihy Vaříme v remosce. Foto: Dana Vondrášková

Nápadité, velice chutné recepty doplněné přitažlivými barevnými fotografiemi jsou určeny každému, kdo má rád chuťově dobře vyladěné a upravené jídlo, jehož příprava je díky remosce snadná a výhodná.

Vaříme v remosce
Přípitek s autorkou, kmotry a fotografem Zdeňkem Lhotákem. Foto: Dana Vondrášková

Připomeňme si milou a laskavou autorku, Karinu Havlů při slavnostním křtu její kuchařky, konaném v Praze 31. října 2017 v knihkupectví Knihy Dobrovský za účasti známých kmotrů ve velice přátelské atmosféře.

Vaříme v remosce
Kmotři Simona Stašová s Kristianem Kodetem a autorkou Karinou Havlů. Za povšimnutí stojí sympatický pejsek, který vyčmuchal, jak chutné recepty kniha obsahuje. Foto: Dana Vondrášková

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz, databazeknih.cz, ivysehrad.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*