V novém, přepracovaném vydání vyšla úspěšná kuchařka s 235 úžasnými recepty z oblíbené remosky. Zaujmou nejen starší generaci, jež na ni nedá dopustit, ale i kuchařky, které ocení její výhody v nové, vylepšené podobě. Bestseller Kariny Havlů Vaříme v remosce se těší dlouhodobě velkému úspěchu u nás i na Slovensku, v Polsku, Litvě a Velké Británii, kde se jí prodalo na čtyřicet tisíc výtisků.
Karina Havlů (1951-2018) byla uznávanou překladatelkou knih a divadelních her. Žila střídavě u nás a v Itálii, kam se před třiceti roky s manželem odstěhovala a kde se několik let léčila z vážného onemocnění. Při hledání informací, jak se nemoci natrvalo zbavit, nalezla východisko v makrobiotické stravě. Tak se dostala k první kuchařce, jež ji proslavila na poli kulinářství u nás i v zahraničí a dostalo se jí opakovaných vydání. Jen v nakladatelství Vyšehrad vyšla dvacetkrát. Výborné recepty inspirované italskou i domácí kuchyní vařila nejraději v remosce, kterou si nemohla vynachválit.
V úvodu autorka přezdívaná jako „královna remosek“ připomíná výhody remosky – úžasného československého vynálezu – a radí, jak ji správně používat. V předpisech nechybí ani polévky, ať běžné, nebo i trochu nevšední. Zaujmou nápadité předkrmy a malá pohoštění, po nichž následují lákavá a pikantní jídla z vepřového, hovězího, telecího, jehněčího, drůbežího i mletého masa. Také ti, jimž chutná maso králíka, zvěřiny a ryb si přijdou na své. Vždyť dušená bavorská vepřová kýta na pivě, vepřový vrabec, roštěnky na různé způsoby, telecí perkelt nebo smažený telecí řízek Cordon bleu, ražniči, pikantní kuřecí stehna či králičí stehna v šunkové košilce, potěší všechny milovníky masitých jídel.
Praktická kuchařka pokrmů z remosky naplní očekávání i těch nejmlsnějších jazýčků. Část receptů je věnována zeleninovým pokrmům, kde nechybí výborný chřest s bešamelem, zapečené artyčoky s parmazánem, brokolicový nákyp nebo špenátový koláč.
Stejně vynalézavá jsou jídla z brambor, luštěnin, sóji a sójového masa, či pizza, těstoviny a rizota v různých obměnách. Autorka uvádí i návody na vaječné, sýrové a houbové pokrmy, studené i teplé omáčky či různé druhy knedlíků a doporučuje, jak i ze zbytků lze uvařit skvělé jídlo. Závěrem jsou uvedeny oblíbené dezerty, moučníky, koláče, dorty, a dokonce i vánočnímu cukroví.
Nápadité, velice chutné recepty doplněné přitažlivými barevnými fotografiemi jsou určeny každému, kdo má rád chuťově dobře vyladěné a upravené jídlo, jehož příprava je díky remosce snadná a výhodná.
Připomeňme si milou a laskavou autorku, Karinu Havlů při slavnostním křtu její kuchařky, konaném v Praze 31. října 2017 v knihkupectví Knihy Dobrovský za účasti známých kmotrů ve velice přátelské atmosféře.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), albatrosmedia.cz, databazeknih.cz, ivysehrad.cz
Buďte první kdo přidá komentář