Velikonoční nádivka jako výmluva

Velikonoční nádivka jako výmluva
Foto: Freepik

Jeden z mých bratrů vletěl do mého pokoje na Velikonoční pondělí ráno jako ztělesnění boha pomsty a s mohutným pokřikem: „Já jsem tě varoval, že si to s tebou v pondělí vyříkám!“ mě tahal z postele a snažil se mě dobít tatarem. Na to jsem samozřejmě nemínila čekat a v pyžamu jsem prchala po schodech dolů do kuchyně, pronásledována útočníkem. Rvali jsme se ještě v kuchyni, kde mě ovšem zákeřně přepadl druhý z mých bratrů a s podobným pokřikem na mě chrstl vodu.

Máma s babi, „úřadující“ v kuchyni, se do našich záležitostí zásadně nikdy nemíchaly, a i teď si hleděly svého. Když skončila bitva, očekávala jsem, že ty dvě dostanou taky svůj díl, ale ony jen dvojhlasně pronesly směrem k mým bratrům: „Jen symbolicky, ano?“ a máma dodala: „Upozorňuji, že se tady právě patláme s tou nádivkou, kterou jste na nás vyškemrali.“ A babička připojila, že v případě násilí by mohli být taky bez oběda.

Hleděla jsem na bratry, kteří je v podstatě symbolicky pošimrali pomlázkou na lýtkách a dali si odchod. Já, vzteky bez sebe, mračící se jako čert, spodní ret obrácený, nafouklá k prasknutí, celá domlácená a mokrá, jsem to nechápala.

„Říkala jsem ti, že je nemáš provokovat,“ řekla máma a dodala, že v případě Velikonoc je potřeba používat logiku a taktiku.

„Není to spíš vydírání?“ vykoukl táta zpoza novin.

Máma pokrčila rameny a babička mu posloužila jedním ze svých oblíbených citátů, že účel světí prostředky.

Pravdou je, že další roky jsem si dávala hodně velký pozor, abych se do sporů s bratry před Velikonocemi nedostala, a v pondělí ráno jsem mohutně pomáhala mámě i babičce s velikonočním obědem, takže: „Jen symbolicky,“ zaznívalo v příštích letech trojhlasně.

Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)

Velikonoční nádivka

Nádivka i jako hotové jídlo

Olga Skálová
Vytisknout

Suroviny
  

  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 125 g másla
  • 2 cibule najemno nakrájené
  • 1 zelená kapie nakrájená na kostičky
  • 1 červená kapie nakrájená na kostičky
  • 5 rohlíků nakrájených na kostky
  • 400 g žampionů nakrájených na kostičky
  • 200 g libové anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 hrsti čerstvých listů baby špenátu
  • trocha sádla
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • drcený kmín dle chuti
  • olej na vymazání pekáčků

Postup
 

  • Oloupané cibule nakrájíme najemno. Jednu z nich osmahneme s anglickou slaninou, druhou zpěníme na trošce sádla a osmahneme na ní na kostky nakrájené žampiony, k nimž přidáme drcený kmín.
  • Omytou kapii, očištěné žampiony a rohlíky nakrájíme na kostičky, baby špenát opláchneme.
  • Všechno smícháme dohromady.
  • Změklé máslo utřeme s žloutky a solí, přidáme k hmotě a nakonec vmícháme sníh z bílků s troškou soli. Podle potřeby přidáme sůl a pepř.
  • Hmotu rozprostřeme do vymazaného, případně strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací misky a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 60 minut, až se na nádivce vytvoří kůrka.

Poznámky

Tip redakce: 
  • Lze podávat i samostatně (v tom případě můžeme dát více uzeniny, případně místo anglické slaniny použít uzené maso), nebo jako přílohu k masu.

Foto: Olga Skálová

Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*