Go Back

Boeuf Bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Justýna Malásková

Suroviny
  

  • 1 kg hovězího masa (nakrájené na kostky)
  • 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 250 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • 1 láhev červeného vína (Burgundsko)
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Postup
 

  • V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte slaninu do křupava. Vyjměte a odložte stranou.
  • V tomtéž hrnci opečte hovězí maso, dokud se nezatáhne ze všech stran. Vyjměte a odložte stranou.
  • Dejte do hrnce cibuli, mrkev a česnek a smažte, dokud nezměknou.
  • Vraťte maso a slaninu do hrnce, posypte moukou a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, víno, vývar, tymián a bobkové listy. Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni 2 až 3 hodiny, dokud není maso měkké.
  • Asi 30 minut před koncem vaření přidejte žampiony.
  • Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Vytisknout