Holandská omáčka – tentokrát zdravěji (můžete ale použít recept z klasické kuchařky)
Pavla Momčilová
Suroviny
50gčerstvých jáhel
asi 200mlvody nebo vývaru z chřestu
1žloutek
50gčerstvého másla nebo olivového oleje extra virgin
šťáva z ½ citrónu
mletý bílý pepř
sůl
Postup
Jáhly propláchněte horkou vodou, aby nebyly hořké, zalijte studenou vodou a se špetkou soli uvařte hodně do měkka. Měkké jáhly rozmixujte do hladka.
Do teplé jahelné omáčky opatrně zamixujte žloutek a máslo nebo panenský olej. Ochuťte citrónem, mletým pepřem a solí podle vlastní chuti. Nechte ½ hodiny rozležet.
Poznámky
Naše tipy
– Teplou holandskou omáčkou můžete doplnit teplé i studené pokrmy (nejen) s chřestem.
– Studená holandská omáčka je vhodným doplňkem předkrmů a studených mís s chřestem i jinou jemnou vařenou nebo syrovou zeleninou. Hodí se také k jemným rybím či drůbežím masům apod.